Friss hírek

2009.11.05. 12:54

Allah neve a Bibliában -a malajziai kormány betiltotta

<p>A BBC csütörtöki értesülése szerint megtiltotta a malajziai kormány tízezer maláj nyelvû Biblia forgalomba hozását az országban, mert azokban isten neve Allahként szerepel. A meghatározóan muzulmán vallású délkelet-ázsiai ország kormánya szerint Allah az iszlámé, és nevének használata a Bibliában megsérti a muzulmánokat.</p>

A helyi katolikus egyház bírósághoz fordult a tilalmi rendelet megszüntetését kérve. Az ügy miatt számos egyéb vallási kisebbség is tiltakozott. Malajziában a lakosság kétharmada muzulmán, és a vallás érzékeny kérdés.

Márciusban a kormány utasítására már lefoglaltak ötezer Bibliát, amelyek a világ legnagyobb muzulmán népességû országából, Indonéziából érkeztek. A katolikus egyház elöljárói szerint Allah neve arab eredetû, és a malájok évszázadokig úgy használták az arabból átvéve, mint utalást istenre. Azt is állítják, hogy az arabul beszélõ keresztények már akkor Allah, vagyis isten nevét használták, amikor még az iszlám nem is létezett.

Malajzia Keresztény Szövetsége szerint a malajziai alkotmány garantálja a vallási szabadságot, ezért a kormány megfosztja õket ettõl, amikor megtagadja tõlük a saját nyelvükön készült Bibliát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!