Az ügyészség indítványozta Tátrai, Fekszi és Székely előzetes letartóztatását

Indítványozta az ügyészség a moszkvai kereskedelmi eladása kapcsán kedden őrizetbe vett Tátrai Miklós, Fekszi Márta és Székely Árpád előzetes letartóztatását. Az ügyészség indoklása szerint ugyanis mindhármuk esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok eltüntetésének, megsemmisítésének, valamint a tanúk befolyásolásának veszélye. Arról, hogy a gyanúsítottak rács mögé kerülnek-e, a bíróság csütörtökön dönt.

Ahogy arról a Független Hírügynökség már beszámolt, Központi Nyomozó Főügyészség szerint összesen majdnem hétmilliárd forintos vagyoni hátrányt okoztak az államnak a moszkvai kereskedelmi központ eladásával az ügyben kedden őrizetbe vett gyanúsítottak. Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) korábbi vezérigazgatóját különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettével gyanúsítják. Fekszi Márta korábbi külügyi államtitkárt és Székely Árpád volt moszkvai magyar nagykövetet pedig ugyanebben az ügyben bűnsegédként fogták gyanúba. Jelenleg mindhárman őrizetben vannak. A nyomozás egyébként már 2009. november 30-a óta tart a moszkvai kereskedelmi képviselet 2008-as értékesítésével összefüggésben. Az eljárást hivatalból rendelték el.

A gyanú szerint a külügyminisztérium nevében a moszkvai magyar nagykövet 2008. március 4-én, felhatalmazás nélkül szerződést írt alá egy ismeretlen tulajdonosi hátterű, külföldi bejegyzésű céggel a moszkvai kereskedelmi képviselet épületének eladására. Az épület vagyonkezelője eredetileg a külügyminisztérium, tulajdonosa a Magyar Állam volt. A szerződés 23,6 millió amerikai dolláros vételárat tartalmazott, ami azonban lényegesen alacsonyabb volt a moszkvai épület valós piaci értékénél.

A vevő 21,3 millió dollárt át is utalt az államnak, az MNV Zrt. értékesítési bevételi számlájára. Ezt 3,5 milliárd forintra váltották át. A jogszerűtlenül megkötött, előnytelen szerződésről Fekszi Márta és Tátrai Miklós is tudott. A gyanú szerint azt a látszatot akartak kelteni, hogy az épület még nincs is eladva. Ezért Fekszi Márta kezdeményezésére a Székely Árpád – a gyanú szerint – 2008 nyarán beszerzett egy hiányos, 19,9 millió dollárról szóló értékbecslést. Erre alapozva az MNV előkészítette és a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács jóváhagyta, hogy az épületet pályázati úton értékesítsék. A hatóság szerint ennek az volt a célja, hogy, a már eladott épületre vonatkozó, törvényeknek megfelelő okiratok utólag elkészüljenek.

A benyújtott pályázatokból a nagykövet azt a céget hozta ki nyertesnek, amelyik korábban megvette a kereskedelmi központot. A céggel a nagykövet 2008. november 5-én kötötte meg a hivatalos adásvételi szerződést, a korábbi szerződéshez képest 2,3 millió dollárral kisebb összegre. Teljesítésként elfogadták a már hónapokkal korábban kifizetett 21,3 millió dollárt.

Fekszi Márta és Székely Árpád panaszt jelentett be a házkutatási és az őrizetbe vételi határozatok, valamint a megalapozott gyanú közlése ellen. Tátrai a megalapozott gyanú közlése és az őrizetbe vételi határozat ellen élt panasszal. A gyanúsítottak vallomást tettek, melyben tagadták a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését.

Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a Független Hírügynökségnek szerdán elmondta: mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását indítványozták. Az indoklás szerint mindhármuk esetében fennáll a szökés, elrejtőzés, a bizonyítékok eltüntetésének, megsemmisítésének illetve a tanúk befolyásolásának veszélye. Arról, hogy a gyanúsítottak egy hónapra előzetesbe kerülnek-e, a bíróság csütörtökön dönt. A szóvivő hozzátette: a Legfőbb Ügyészség további négy hónappal meg is hosszabbította a nyomozást.