Az SZDSZ szerint nagykorúsítani kellene az egyetemeket

Az SZDSZ semmilyen formában nem támogatja a kollégiumi szállásdíj emelését – közölte Gusztos Péter, a szabad demokraták ügyvivője miután a sajtóban elterjedt: egy minisztériumi elképzelés szerint külön díjat kellene fizetniük azoknak a középiskolás diákoknak, akik a hétvégét a bentlakásos iskolákban töltik.

A kollégisták havonta fizetnek a lakhatásért egy olyan intézményrendszerben, amelynek a színvonala amúgy is hagy kívánnivalót maga után. Ha a hétvégi ügyeletért is pénzt kérnének, az ellentétes lenne a rászorultsági elvvel, hisz a távolság, vagy éppen a családi körülmények miatt sok diák nem engedheti meg magának, hogy minden héten hazautazzon – fogalmazott Gusztos Péter.

Az SZDSZ az egyetemek, főiskolák saját vagyonát – például szabad ingatlanjait – is az intézmények kezelésébe adná. A szabad demokraták szerint csak a magántőke bevonásával lehet biztosítani a versenyképességet, de ha ezeket az intézményeket nem kezelik “felnőtt módjára”, akkor nem tudnak megfelelő kapcsolatot kialakítani a gazdasági szereplőkkel – mondta Sándor Klára, ügyvivő

Az SZDSZ heteken belül koalíciós egyeztetést szeretne a közép- és felsőoktatást érintő kérdésekről.