Az SZDSZ nem akar semmilyen gárdát

“Nem akarunk Gárdákat” címmel aláírásgyűjtési akcióba kezdett szombaton a Szabad Demokraták Szövetsége. A liberálisok augusztus 25-ig a fővárosi Liberálisok Házánál és több vidéki nagyvárosban várják azokat, akik ellenzik egy Honi Gárda létrehozását – mondta a Független Hírügynökségnek a párt ügyvivője. Horn Gábor hozzátette: a liberálisok nem akarják, hogy a nagyvárosok utcáin az Ifjú Gárdához, a Munkásőrséghez, vagy a nyilas csapatokhoz hasonló alakulatok masírozzanak.

Magyarországon a katasztrófavédelem és a hadsereg megteremti a biztonságos életkörülményeket. Horn Gábor szerint egy árvíznél ugyanakkor a Polgárőrségen keresztül a civilek is segíthetnek. A politikus szerint egyébként a nyugdíjba vonult vagy leszerelt katonatisztek továbbra is segíthetik a hadsereg munkáját.

A legutóbbi kormányülésen a liberálisok elmondták véleményüket a kérdésről, ezért Horn Gábor szerint érthetetlen, hogy a honvédelmi miniszter miért nyilatkozta néhány napja ennek ellenkezőjét. Szekeres Imre csütörtökön azt mondta, hogy a Magyar Honvédség ugyan nem szorul segítségre, ám egy felkészült tartalékos katonai erőre – amely kiegészítheti a haderőt – szükség van. A honvédelmi miniszter hozzátette: az őszi parlamenti ülésen igyekeznek egy olyan ötpárti kompromisszumra törekedni, ami lehetővé teszi egy önkéntes tartalékos haderő létrehozását.