Az SZDSZ is tiltakozik az utcai sajtótájékoztatókon történő rendőri igazoltatás ellen

Az SZDSZ arra kéri az igazságügyi és rendészeti minisztert, valamint az országos rendőrfőkapitányt, dolgozzanak ki olyan megoldást, ami kizárja, hogy a jövőben rendőrök igazoltassanak nyilvános helyen tartott sajtótájékoztatókon. Gusztos Péter, a párt frakcióvezető-helyettese a Független Hírügynökségnek azt mondta: korábban ellene is indult eljárás, mert nyilvános helyen tartott sajtótájékoztatót. Akkor is tiltakoztak ez ellen, és most, a fideszes poltitikusok esetében is elfogadhatatlannak tartják a “rendőri vegzatúrát”.

A nyilvános helyen tartott sajtótájékoztató a véleménynyilvánítás eszköze – mondta Gusztos Péter. A liberális politikus hozzátette: nem feltételezi a rendőrségről, hogy politikai megrendelésre jelentek volna meg a Fidesz és a Fidelitas sajtótájékoztatóin. Ezek a megjelenések azonban alkalmasak voltak arra, hogy úgy tűnjön, mintha a hatóság valamilyen módon korlátozni akarná a véleménynyilvánítást. Megoldást a liberálisok szerint olyan protokoll kidolgozása jelenthet, amely egyértelmű iránymutatást ad a rendőröknek és megakadályozza, hogy a jövőben “hatósági vegzatúra” zavarjon meg egy sajtótájékozatót. Ennek kidolgozására kérik most a rendészeti minisztert és az országos rendőrkapitányt.

Gusztos Péter elmondta: 1998-2002 között, az Orbán kormány idején két alkalommal őt is igazoltatták rendőrök, amikor nyilvános helyen tartott sajtótájékoztatót. Egyszer eljárás is indult ellene. Akkor is tiltakoztak ez ellen, most is elfogadhatatlannak tartják – tette hozzá.

Budai Gyulát, a Magosz szövetségi igazgatóját be nem jelentett demonstráció miatt büntették meg 40 ezer forintra, mert még júniusban sajtótájékoztatót tartott Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. épülete előtt. Később ezt visszavonták, arra hivatkozva, hogy Budai Gyula országgyűlési képviselő és mentelmi joga van. Valójában azonban nem parlamenti képviselő a gazdaszervezet vezetője. Végül szerdán az Országos Rendőr-főkapitányság felülvizsgálatot rendelt el. Alkotmányjogászokkal egyeztetve ugyanis megállapították, hogy a sajtótájékoztató nem tartozik a gyülekezési törvény hatálya alá, így azt nem kell bejelenteni.

Csütörtökön a Fidesz sajtóosztályának egyik munkatársát igazoltatták a rendőrök, amikor a Fidelitas tartott sajtótájékoztatót ugyancsak közterületen, a meghiúsult kormányzati negyed tervezett helyszínénél. A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint azonban a járőr azért ment oda, mert észrevette, hogy többen transzparensekkel gyülekeznek a hídon. Nem utasításra, hanem önállóan járt el. Megkérdezte, milyen rendezvényről van szó, majd mikor kiderült, hogy sajtótájékoztató, el is ment. A Fidesz szerint politikai megrendelés áll a “rendőri zaklatások” mögött.Sporthírek