Az SZDSZ büszke a vasúti szárnyvonalak bezárására

Az SZDSZ egyetért a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium döntésével, hogy 14 veszteséges és kihasználatlan vasúti mellékvonalon a modernebb és kényelmesebb körülményeket lehetővé tevő autóbuszok végzik vasárnaptól a személyszállítást. Ezzel a lépéssel körülbelül 2 milliárd forintot takarít meg az állam az adófizetők pénzéből – áll az SZDSZ szombat délután kiadott közleményében.

A közlemény szerint az ország több, mint 3200 települése közül majdnem 800 érhető el vasúttal, ebből 17 kivételével mindegyik autóbusszal is. A MÁV 2005-ben 156,4 millió utast szállított, a Volán-társaságok 557 milliót. Semmi sem indokolja, hogy a kihasználatlan és veszteséges mellékvonalakon az állam tovább finanszírozza a vasúti személyszállítást – érvelnek a szabad demokraták.

Az SZDSZ büszke arra, hogy egy liberális gazdasági és közlekedési miniszter irányítása valósul meg a közösségi közlekedés reformja, amelyről eddig minden korábbi tárcavezető beszélt, de egyedül Kóka János látott neki a megvalósításnak – olvasható a közleményben.

A párt közleménye utal Fónagy János, a Fidesz-kormány szombati megnyilatkozására, amelyben kemény szavakkal bírálta a 14 szárnyvonal bezárását. Az SZDSZ ezzel kapcsolatban azt közli, hogy miniszterként Fónagy még 1000 kilométer hosszú vonal leállítását javasolta, és további 3000 helyzetét kívánta megvizsgálni.