Az RMDSZ lezárta a párbeszédet az MPP-vel a választási együttműködésről

“A Magyar Polgári Párt (MPP) célja rombolni, rontani az RMDSZ választási esélyeit, megakadályozni az erős magyar parlamenti képviselet létrejöttét” – állítja az RMDSZ vezetősége vasárnapi közleményében.

A szervezet szerint a belső koalícióra vonatkozó javaslatuk szombati visszautasításával az MPP már másodszor torpedózta meg az együttműködést, a teljes romániai magyar szolidaritást. A szövetség így lezárta a párbeszédet az MPP-vel a választási együttműködésről, folytatja viszont a Tőkés László irányítása latt álló Erdélyi Magyar Nemzeti Tanáccsal (EMNT), a civil szervezetekkel és az egyházakkal, egy minél szélesebb szolidaritás megteremtése érdekében.

Markó Béla szerint az MPP elszalasztotta a megegyezés pillanatát és esélyét, ugyanis az RMDSZ immár lezártnak tekinti a tárgyalásokat, és készülődik az őszi parlamenti választásokra. A szervezet elnöke azt állítja, a szövetség annak ellenére kínált belső koalíciót az MPP-nek, hogy mindenki számára egyértelmű: az RMDSZ egyedül is eléri az öt százalékot, és rajta kívül semmilyen magyar pártnak nincs esélye bejutni a parlamentbe. Azért szorgalmazták az együttműködést, mert szerették volna kiiktatni a magyar-magyar versenyt a parlamenti választásokon, és emellett egy minél erősebb, lehetőleg teljes romániai magyar szolidaritást kívántak megteremteni.