Az RFDFSZ béradatokat kér – a sztrájkot sem zárják ki

A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) sztrájkra készül, ha nem kapja a bérkeret elosztásáról szóló részletes táblázatot a munkáltatótól. A Budapest Airport visszautasítja az érdekvédelmi szervezet állításait. Azt mondják: ők átadtak már egy munkakörökre lebontott bértáblát, sőt az RFDFSZ által kért kiegészítéseket is elkészítették. A részletes adatokat azonban – adatvédelmi okokból – nem adják ki.

A Repülőtéri Forgalmi Dolgozók Független Szakszervezete (RFDFSZ) szerint a Budapest Airport továbbra is időhúzásra játszik – olvasható az érdekvédelmi szervezet szerdai közleményében. Az RFDFSZ azt állítja, hogy a repülőtér tulajdonosa többszöri kérésükre sem adta oda a szakszervezeteknek a bérkeret elosztásáról szóló részletes táblázatot.

A szakszervezet úgy látja: a Budapest Airport titkolózásával a repülőtéren meglévő indokolatlan bérkülönbségeket próbálják leplezni. Jelenleg az azonos posztokon dolgozók bére között, akár 140-200 százalékos különbség is előfordulhat, amely annak is köszönhető, hogy a BA Zrt. az elmúlt három évben változatlanul hagyta a minimálbéreket – állítja az RFDFSZ. Hozzátették: a repülőtér tulajdonosa emellett adatvédelmi okokra hivatkozva a menedzsment béréről sem hajlandó információt kiadni.

A Budapest Airport ezzel szemben azt írja közleményében, hogy mindenben eleget tesz a jogszabályoknak megfelelő adatszolgáltatási kötelezettségének. A szakszervezetek kérése azonban, hogy valamennyi bérinformációt megkapjanak, az adatvédelmi törvénybe és a személyes adatok védelmébe ütközik. A BA azért nem tüntetheti fel azoknak a munkaköröknek az adatait, ahol a létszám kettő fő vagy kevesebb, mert könnyen kikövetkeztethető adott munkavállalók keresete, azaz személyes adata. Ezek pedig csak valamennyi érintett munkavállaló belegyezésével adhatók ki. Ugyanezért a menedzsment bérei sem adhatók ki, és a BA nem is fogja ezeket kiadni – szögezik le a közleményben.

A Budapest Airport közleményében arról is tájékoztat: a BA vezetése múlt hét pénteken egy a munkakörökre lebontott bértáblát juttatott el a szakszervezetek részére. Hétfőn az érdekképviseletek kiegészítést kértek, melyet a BA keddre elkészített. A kiegészítést szerda délutánig a BA hat szakszervezetéből csak egy vette át – nem az RFDFSZ.

Az RFDFSZ közleményét úgy zárja: a többi szakszervezettel együtt továbbra is ragaszkodik az adatok megismeréséhez, és amennyiben ez nem történik meg, nem látják értelmét a további tárgyalásoknak, és az RFDFSZ újabb munkabeszüntetést helyez kilátásba.Sporthírek