Friss hírek

2009.08.28. 11:56

Új Magyar Gárda hétvége kiképzéssel: a rendõrség eljárást indított

<p>Eljárást indított a Pest Megyei rendõr-fõkapitányság az Új Magyar Gárda szeptemberre tervezett, kiképzéssel, gyakorlattal egybekötött hétvégi rendezvénye miatt. A plakátot, illetve felhívást a Magyar Gárda internetes oldalán jelentették meg. A Pest Megyei Rendõr-fõkapitányságon a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatták, hogy tart az adatgyûjtés, hogy ki a szervezõ, illetve ki tette fel az oldalra a felhívást.</p>

A Magyar Gárda mai napig mûködõ internetes oldalán a rendõrök észlelték a csütörtökön felrakott felhívást, miszerint Új Magyar Gárda Hétvége címmel rendezvény készül Kerepesen, szeptember 11-én. A plakát szerint a program része a gárda alaki, fizikai, biztonsági kiképzésének megtekintése is. A rendezvény egy helyi csárdában lenne.

Beluzsárné Belicza Andrea, a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság szóvivõje a független Hírügynökségnek elmondta, hogy pénteken büntetõeljárást indítottak az ügyben. Egyelõre vizsgálják, ki a szervezõ, illetve ki tette fel a weboldalra a felhívást. A plakáton szereplõ felhívás megalapozza az egyesülési joggal visszaélés gyanúját.

A szervezõ bûncselekményt követ el, a résztvevõk pedig szabálysértést - ha azt a bíróság is megállapítja - tette hozzá a szóvivõ. Magának a honlapnak a mûködése is kérdéses lehet, egyelõre azonban nem tudni, hogy az internetes oldallal kapcsolatban kinek van lehetõsége intézkedni.

Mint ismert, a Fõvárosi Ítélõtábla július elsején másodfokon is feloszlatta a Magyar Gárda Egyesületet. A Jobbik emiatt elõször július 4-én, majd július 11-én tüntetett a fõvárosban. A demonstrációkon Vona Gábor, a Jobbik elnöke és Kiss Róbert, a gárda fõkapitánya a tömeg elõtt kijelentette: újjáalakították a Magyar Gárda Mozgalmat. A szervezõk szerint az Új Magyar Gárda népmozgalom, nem jogi személyiség, nem jogutódja a régi szervezetnek, mint ahogy a jogi értelemben véve nem is szervezet. A rendõrségnek azonban más az álláspontja, azóta ugyanis több, a gárdához kapcsolódó eseményt betiltottak, ilyen volt például nemrégiben az új gárdisták eskütétele. Ezt Budapestre tervezték, majd a tiltó határozat után Szentendrén tartották meg egy magánterületen, de a rendõrség ott is közbelépett. Az eset miatt a Pest Megyei Rendõr-fõkapitányság Vona Gábor ellen eljárást is indított.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!