Az osztrákok többsége támogatná a sorkötelezettség eltörlését

    Pálfy M. Katalin, az MTI tudósítója jelenti: Bécs, 2012. május 29., kedd (MTI) – Többségbe kerültek a sorkatonai szolgálat eltörlésének támogatói Ausztriában egy keddi napilapban ismertetett felmérés szerint.

 

A Market közvélemény- és piackutató cég felmérése során a megkérdezettek 62 százaléka az önkéntes, hivatásos katonai szolgálat mellett, míg 38 százaléka a sorkötelezettség fenntartása mellett foglalt állást. A felmérés a Der Standard című vezető liberális osztrák napilap felkérésére készült.

Norbert Darabos védelmi miniszter tavaly januárban foglalt állást először nyilvánosan amellett, hogy álljanak át a hivatásos katonákból álló hadseregre. Egy hónappal ezután még 56 százalék támogatta a sorkötelezettség fenntartását és 41 százalék a hivatásos katonaságot.

A kezdeményezés Darabos pártjától, az Osztrák Szociáldemokrata Párttól (SPÖ) indult ki. Koalíciós partnerük, az Osztrák Néppárt (ÖVP) ellenzi azt.

Az elmúlt évben nagy visszhangot váltott ki Darabos és Edmund Entacher vezérkari főnök összekülönbözése. A miniszter leváltotta a vezérkari főnököt, mert a nyilvánosság előtt vitába szállt vele a sorkötelezettség kérdésében. Egy illetékes jogi bizottság azonban jogszerűtlennek mondta ki a felmentést, és visszahelyezte pozíciójába Entachert. Darabost az ügy miatt az ellenzék és az ÖVP egyaránt élesen bírálta, az ellenzéki kezdeményezésre megtartott bizalmi szavazáson azonban végül mellette állt ki a Néppárt.