Az osztály küldte az energiát

Akt.:
Felvételi előtt (balról) Péderi Gabriella, Szarka Boglárka, Kerékjártó Réka
Felvételi előtt (balról) Péderi Gabriella, Szarka Boglárka, Kerékjártó Réka - © Fotó: Ádám János
Miskolc – Írásbeli után szóbeli, aztán hosszú várakozás az eredményig. Elkezdődtek a szóbeli középiskolai felvételik.

Az általános iskolák végzőseire ismét izgalmas napok várnak, hiszen elkezdődtek a középiskolákban a szóbeli felvételik. Pénteken az Avasi Gimnáziumban jártunk, ahol nagy volt az izgalom, hiszen ez volt az utolsó lehetőség, hogy a nyolcadikosok javítsanak a központi írásbeli eredményén.

Az aulában Németi Boglárkával találkozunk, aki a gesztelyi általános iskolába jár. Megtudjuk tőle, hogy magyar-angol két tannyelvű képzésre szeretne bejutni.

– Az írásbelim elég jól sikerült, úgy gondolom, van esélyem, hogy felvegyenek. Különböző témakörökből kellett készülnöm a felvételi­re. Szeretem az angolt, jól is megy. Azért választottam ezt a képzést, mert ma már fontos a nyelvtudás. Az egyetemi felvételi és a későbbi elhelyezkedés szempontjából is – mondja előrelátóan Boglárka.
Édesanyja, Németi Ilona hozzáteszi: nem izgul nagyon, mert tudja, hogy minden úgy fog történni, ahogy a lányának a legjobb.

– Nincs kétségem afelől, hogy felveszik. Boglárka jó tanuló, és több intézményt is bejelöltünk. Véleményem szerint fontos, hogy melyik iskolába jut be a gyerek. A szülők arra törekszenek, hogy a lehető legjobb helyen tanulhasson tovább – fogalmaz az édesanya.

Fogorvosi a cél

Az emeleti folyosón a biológia tagozatra jelentkezők nézegetik jegyzeteiket, az utolsó perceket is kihasználják a tanulásra. Ignácz Laura is határozott célokkal érkezett. Elárulja, fogorvos szeretne lenni, ahhoz pedig alap a biológia. Egyébként nagyon érdekli ez a tantárgy. Szorgalmasan készült a felvételire. A Pattantyús iskolában, ahová jár, a biológia-tanárnő felvételi előkészítőt tartott hetente, ez sokat segített. Az írásbelije jól sikerült, most pedig a 7-es és 8-os tananyagból kellett készülnie.

– Most izgulok, de sokat tanultam, és ha lenyugszom, akkor a szóbeli is jól fog sikerülni – teszi hozzá.

Édesanyja, Ignáczné Szénfi Marianna bevallja, nagyon izgul, hogy jól szerepeljen lánya a szóbelin, de szorgalmas, jó tanuló, úgyhogy minden esélye megvan, hogy bejusson a biológia tagozatra.

Marianna szerint is fontos, hogy a gyerek olyan iskolába járjon, ahol jó színvonalú az oktatás. Leginkább a szülőtársaktól és a már idejáró diákoktól lehet megfelelő információkat szerezni ezen a téren.

Rajz után szóbeli

Szarka Boglárka is a biológia szóbelire várakozik. Ő nem elégedett az írásbeli eredményével, de nagyon sokat tanult a szóbelire, ezért reméli, hogy javíthat.

– A biológiatanárom rengeteget segített, amit ezúton is köszönök neki, az osztálytársaim pedig küldik az energiát. Már reggel többen rám írtak, hogy „sok sikert” – meséli Boglárka.

Megtudjuk tőle, orvos szeretne lenni, ezért választotta a biológiát. Egy újabb folyosón a rajz tagozatra jelentkezőkkel találkozunk. Már túl vannak a gyakorlati próbatételen, azaz a rajzoláson, most művészettörténetből kell bizonyítaniuk.

Oláh Bianka is arra várakozik, hogy behívják. Mint fogalmaz, már ovis kora óta rajzol, és olyan munkát szeretne majd végezni, amiben a rajz is szerepet kap. De ha ez mégsem sikerül, a rajz és a festés mindenképp megmarad hobbinak.

Hegyi Erika


Négy osztály indul el szeptemberben

Az Avasi Gimnázium megbízott igazgatójától, dr. Gyulainé Szendi Évától megtudjuk, az iskola töretlen népszerűségnek örvend. Ebben az évben 265 nyolcadikos és 91 hatodikos jelentkezett az intézménybe. Rendkívül népszerűek a nyelvi képzéseik, de a biológia és a rajz tagozatuk is. A fiatalabbak körében pedig a hatosztályos képzésük. A szeptemberben induló négy osztályukba 136 diákot vehetnek fel, de ez a szám kicsivel még nőhet. A gimnáziumban az írásbeli maximális 100 pontja mellett a szóbelin 50 pontot lehet szerezni, és a hozott pontok is maximum 50-et érnek.


Január 19-én volt a központi írásbeli felvételi (illusztráció)
Miskolc - Megvannak a központi írásbelik országos összesítései. A matek átlaga 19,5 pont. Az idei központi írásbeli felvételi után több szülő is panaszkodott lapunknak. Azt sérelmezték, hogy nagyon nehéz volt a matematika–feladatsor, a gyerekek sírva jöttek ki az írásbeliről, és teljes kudarcként...

Martonffy Ábel
Miskolc - Majdnem maximális pontszámot ért el, a mások által igen nehéznek tartott matekot is 47 pontosra írta meg. Bár az idei központi írásbeli felvételi igencsak próbára tette a középiskolába készülő nyolcadikosokat, voltak azért olyan diákok, akik majdnem maximális pontszámot értek el. Marton...

A bizonyítványokat írja Henzlerné Kőszegi Erika matematika-technika szakos tanár
Miskolc - Diákokkal beszélgettünk az első félév sikereiről, nehézségeiről és kicsit a jövőről. Az elmúlt héten véget ért a mostani tanév első féléve. Sok-sok dolgozat, felelés és verseny áll a diákok mögött. Hétfőn a Fazekas Utcai Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában jártunk, hogy meg...

Január 19-én írták meg a diákok a központi felvételi teszteket
Miskolc - Az idei matekfelvételi kifogott a diákokon. Igencsak gyenge eredmények születtek. Jó egy hete írták meg az általános iskolások a központi írásbeli felvételit. A nyolcadikosok közül sokan sírva jöttek ki a felvételiről, mert nem tudtak megbirkózni a matematika-feladatokkal, köztük kitűn...

Illusztráció - Nehéznek találták a matekírásbelit a nyolcadikosok
Miskolc - Versenyzőknek való feladatok is voltak a matematikaírásbelin. A diákok elkeseredve mentek haza. Több édesanya is azt mesélte lapunknak, hogy nyolcadikos gyermekük sírva jött ki szombaton a központi írásbeli felvételiről, mert túl nehéznek találták a feladatokat. – A lányom kitűnő tan...

Szabó Olga a Földesben írta a központi felvételi dolgozatait
Miskolc - A központi írásbeli és a szóbeli eredménye mellett a hozott pontok is számítanak. Országszerte több tízezer diák írt szombaton központi felvételit, lámpalázas gyermekek és őket kísérő izguló szüleik árasztottak el több megyénkbeli intézményt. Feszült várakozás előzte meg az írásbeliket...

Hajdúszoboszló - Szombaton véget ért a hosszú és olykor idegtépő várakozás: az általános iskolások megírták a felvételit. Ennek tapasztalatairól kérdezte a Napló a Hőgyes Endre Gimnáziumot, elsőként az igazgatónőt, Sárkányné Kertész Évát. – 76 hatodikos és 256 nyolcadikos diák írta meg a középisk...