Az összes traffipaxot bevetik

Csütörtökön is folytatódik a rendőrség kétnapos razziája a gyorshajtók ellen. Az ország összes megyéjében a nap 24 óráján keresztül több mint 130 traffipaxszal vadásznak a gyorshajtókra. Az akció egy nemzetközi razzia része, Magyarország ugyanis vállalta, hogy 2010-ig 30 százalékkal csökkenti a halálos balesetek számát – számolt be az RTL Klub Híradója.

A rendőrök csütörtökön is folytatják a szerda reggel kezdett országos akciójukat a gyorshajtók elleni. Éjjel-nappal több mint 130 traffipaxszal próbálják elkapni a száguldozókat.

A statisztikák azt mutatják, hogy a magyar sofőrök túl gyorsan vezetnek. 2004-ben több mint 1100 ember halt meg az utakon, 2005-ben ez a szám ugyan némileg csökkent, tavaly azonban minden eddiginél többen, 1304-en haltak meg közlekedési balesetben.

A balesetek 82 százalékát a gyorshajtás okozta, tehát Magyarországon a gyorshajtásnak minden nap van áldozata – mondta Gégény István alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársa az RTL Klub Híradójának.

A hazai rekordot az a Porsche tartja, amelyet az M1-esen fotóztak le. Az autó vezetője 256 kilométer/órával száguldott a sztrádán. Nem ritka azonban, hogy 200 kilométer/óra feletti sebességet rögzít a berendezés. Az ilyen sofőrök a maximális büntetést kapják: 80 ezer forintos bírságot, a jogosítványukat pedig egy évre elveszik.

Tavaly novemberben 248 kilométeres sebességgel száguldott egy sofőr Gyula és Békéscsaba között. A bíróságon a férfi, aki egy autószalonban dolgozott, azt mondta, főnöke utasítására próbálta ki, hogy milyen gyors az autó. Hatvanezer forintra és tíz hónapos eltiltásra büntették.