Az összes magyar élelmiszer-előállítót leellenőrzik

A svájci cégen keresztül nem került dioxinnal fertőzött guargumi Magyarországra a jelenlegi ismeretek szerint – ezt az országos főállatorvos helyettese mondta el a Független Hírügynökségnek

Bognár Lajos hozzátette: csütörtökön az Európai Unió bizottsága felkérte az összes tagállamot, hogy minden Indiából származó guargumi szállítmányt ellenőrizzenek le, hogy van-e bennük dioxin. Magyarországon körülbelül ezer élelmiszer előállító használja ezt az adalékot, leellenőrzésük a lehető leghamarabb megkezdődik – tette hozzá.

Egy Somogy megyei és egy fővárosi élelmiszer előállítót, illetve egy budapesti élelmiszeradalék kereskedőt ellenőrzött az állategészségügyi hatóság az elmúlt napokban. Velük volt kapcsolatban ugyanis az a svájci cég, amely értesítette a magyar hatóságokat, hogy egy indiai gyártótól érkezett guargumi nevű adalékanyag a megengedett határértéken felül tartalmaz egészségre veszélyes dioxint – mondta az országos főállatorvos helyettese. A jelenlegi ismeretek alapján nem kerülhetett Magyarországra a szennyezett szállítmányból – közölte.

Bognár Lajos arról is beszélt, hogy az Európai Unió bizottsága csütörtökön valamennyi tagállamot felkérte, hogy valamennyi Indiából származó guargumi szállítmányt ellenőrizzenek le. Így Magyarországon is minden előállítóhelyen, ahol használják ezt az adalékanyagot, ellenőrzik annak származását.

A főállatorvos helyettes közölte, nincs pontos adat, hány élelmiszer előállító használhatja a guargumit. Valamennyi állategészségügyi hatóság megyei szervezete megkapja az utasítást és megkezdi az ellenőrzést. Ezres nagyságrendű telepről lehet szó – tette hozzá.

A guargumi nevű adalékanyagba a megengedett határértéken felül került dioxin egyébként kis mennyiségben nem káros. Hogyha azonban sok kerül az emberi szervezetbe, akkor bőrgyulladást okozhat, hosszú távon pedig rákkeltő. A világ guargumi termelésének 80 százaléka Indiában folyik.