Az orvostanhallgatók nem fogadják el az Egészségügyi Minisztérium legújabb szakorvosképzési tervét

Az orvostanhallgatók elfogadhatatlannak tartják, hogy az idén végző 1200 kezdő orvos, fogorvos és gyógyszerész közül az állam csupán 715-nek támogatná a szakorvosképzését. Az Egészségügyi Minisztériumból pénteken kiszivárgott keretszám alapján, a hallgatók szerint, több száz pályakezdő a teljes szociális megsemmisülés szélére juthat, továbbá veszélybe kerülhet a szakorvos utánpótlást, s közvetve a teljes magyar egészségügyi ellátás jövője – áll a magyarországi orvostanhallgatókat képviselő hallgatói önkormányzatok szóvivőjének pénteki közleményében.

Az eddigi szabályozás szerint, ha egy orvostanhallgató elvégezte az egyetemet és elhelyezkedett egy egészségügyi intézménynél még 26 hónapig az állam fizette a szakorvosi képzését illetve a bérköltségét. Ez egy kezdő orvosra vetítve havi 300-330 ezer forint.

Egy korábban nyilvánosságra került kormányrendelet tervezet szerint az idei végzősök évfolyamától kezdve csak 300 orvosnak járt volna a támogatás. A mostani tervezet 715-re emelte ezt a számot, de Papp Magor szóvivő szerint ez sem elég. A finanszírozásból kimaradó végzősök, akik abban a tudatban kezdték el 5-6 éve az egyetemet, hogy a pályakezdésnél segítséget kapnak majd, és az évek során csak tankönyvekre több százezer forintot költöttek, szinte esélyük se lesz az elhelyezkedésre – nyilatkozta korábban.

Az orvostanhallgatók hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek, a dokumentumot jövő kedden szándékoznak átadni a minisztérium képviselőjének. Céljuk továbbra is az érdemi párbeszéd, de arra is van tervük milyen lépéseket tegyenek, ha nem sikerülne megegyezniük a tárcával – mondta a szóvivő.