Az orvostanhallgatók megegyezésre törekednek

Budapest – Csaknem 1500 orvostanhallgató vett részt szerda este azon a fórumon, ahol az a kormányrendelet tervezet volt a téma, amely szerint az állam 70 százalékkal csökkentené a szakorvosképzés támogatását.

A hallgatók eredetileg azt tervezték, hogy figyelemfelkeltő performansszal is tiltakoznak a tervezet ellen, a gyűlésen azonban eldöntötték: addig nem demonstrálnak, amíg lehetőség van a megegyezésre a szaktárcával – mondta el a Független Hírügynökségnek Papp Magor a négy orvosi egyetem hallgatói önkormányzatának megbízott képviselője.

A tanácskozásra az orvostanhallgatók meghívták az egészségügyi minisztert, aki végül nem tudott elmenni. Jelen volt viszont Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke, aki március 21-re felszólalási joggal meghívta az egyetemisták képviselőit arra a bizottsági ülésre, ahol őket érintő kormányrendelet tervezetet vitatja meg a testület.

A hallgatói önkormányzatok hétfőn aláírásgyűjtésbe kezdtek, amelyben követelik, hogy minden államilag finanszírozott alapképzésben diplomához jutó hallgatónak legyen államilag finanszírozott rezidens helye, valamint a szakorvosképzésben résztvevő pályakezdők a munkájukért megfelelő bért kapjanak. Eddig csaknem 3000 hallgató írta alá a dokumentumot, amelyet jövő kedden kívánnak átadni az Egészségügyi Minisztérium képviselőjének.

Bár az orvostanhallagtók a kormányrendelet tervezet helyett kidolgoztak egy alternatívát is, amelyet tárgyalási alapul felkínálnak majd a miniszternek – mondta Papp Magor. Egyetértenek azzal a tervvel, hogy motiválni kell a pályakezdőket a hiányszakmák felé. Nem csökkenthető azonban az a 8 milliárd forint, amit jelenleg az állam a szakorvosképzésre fordít. Ugyanis ha a támogatás megvonásról szóló kormányrendelet tervezetet elfogadják, a hallgatói önkormányzatok számításai szerint 10 év múlva csaknem 20 százalékkal kevesebb orvos lesz Magyarországon – tette hozzá.

Az eddigi szabályozás szerint, ha egy orvostanhallgató elvégezte az egyetemet és elhelyezkedett egy egészségügyi intézménynél még 26 hónapig az állam fizette a szakorvosi képzését illetve a bérköltségét, ami egy pályakezdőre vetítve havi 300-330 ezer forintot jelentett. A négy magyar orvosegyetemen 1200-an végeznek évente, a tervezet szerint az idei végzősök évfolyamától kezdve azonban csak 300 orvosnak adna támogatást, azoknak, akik a hiányszakmákban szeretnének elhelyezkedni, mint például a patológusé vagy az altatóorvosé.