Az orvosok felfüggesztettel megúszták

Az orvosok felfüggesztettel megúszták
Miskolc – Véget ért a leszázalékolási ügy: három és fél, illetve négy évet kaptak a felhajtók.

A két közvetítőt letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság dr. Czibrik Attila vezette bírói tanácsa az előtte hivatalos személy által kötelességszegéssel és üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt folyó per végén, az orvosok és a szakasszisztensek felfüggesztett börtönbüntetést, a jogtalan leszázalékolásukért fizető „betegek” többsége pénzbüntetést kapott. Szerdán ítéletet hirdetett a bíróság a hetven vádlottat és Miskolc ügyvédeinek színe-vaját felvonultató monstre perben.

Az ügy még 2003-ban indult egy miskolci kórházban megtartott házkutatással: a rendőrök ekkor olyan dokumentumokat foglaltak le, amelyek bizonyíthatták, az ispotály olyan betegek után is részesült OEP-támogatásban, akik a kórháznak a közelében sem jártak. A nyomozás során kiderült, ezek a „betegek” csak leleteket kaptak innen, a végső cél a leszázalékolásuk volt.


Négyszáz oldalas ítélet

A jogtalan rokkant-nyugdíjért anyagi áldozatra is hajlandó „ügyfelek” két közvetítőn keresztül vették fel a kapcsolatot az orvos szakértői intézet akkori dolgozóival, és esetenként 100-300 ezer forint ellenében kapták meg azt a rokkantsági fokot, amit egészségi állapotuk egyébként nem indokolt.

A szerdai ítélethirdetés során ismét szűknek bizonyult a megyei bíróság több száz lelket befogadni képes nagy tanácsterme, ahol még a dr. Czibrik Attila rekordergyanús olvasási sebességével is több mint egy órán keresztül tartott az ítélet rendelkező részének felolvasása, ami önmagában negyven oldalt tett ki, s amit állva voltak kénytelenek végighallgatni a megjelentek. Maga a teljes ítélet, indoklással, költségelszámolással együtt négyszáz gépelt oldal körül lehet.

A bíróság 2006-ban kezdte el az ügy tárgyalását, ám időközben az egyik ülnök halála miatt változás állt be a bírói tanács összetételében, ezért meg kellett ismételni az eljárást, ráadásul a per során legalább hatszáz tanút kellett kihallgatnia a bíróságnak, ami szintén tovább nyújtotta az amúgy sem rövid eljárást.

Végül a kilencvenkilencedik tárgyalási napon megszületett az ítélet: tizenkét vádlott – az orvosok és szakasszisztensek – különböző mértékű felfüggesztett börtönbüntetést kaptak, a két közvetítőt (tizenketted- és tizenharmad rendű vádlott) három és fél illetve négy év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság, a „megvesztegetők” többségére pedig – harmincheten voltak – pénzbüntetést szabott ki. A hetven vádlott közül végül 53 találtatott bűnösnek, 15 vádlottat felmentett, két vádlott ügyét pedig – súlyos betegségük miatt – elkülönítette a bíróság.

ÉM-SZP