Az orvosok és a betegek szerint is hivatallá váltak a rendelők

Az orvosok és a betegek is egyetértenek abban, hogy az egészségügyi rendszer megérett a változásra. A GFK LHS Healthcare friss felmérése azonban arra is rávilágított, hogy nem látják, hová fog vezetni a reform és úgy vélik: a megnövekedett adminisztrációs terhek miatt az egészségügyi intézmények, rendelők egyre inkább a hivatalokra emlékeztetnek.

Az egészségügyi és gyógyszeripari kutatásokra szakosodott GFK LHS Healthcare február 26. és március 9. között végezte a felmérést. Összesen 14, különböző szakterületen dolgozó orvossal és 18, rendszeresen orvoshoz járó beteggel készítettek mélyinterjúkat az egészségügyi reformintézkedések gyakorlati tapasztalatairól.

A kutatás eredményei szerint az orvosok és a betegek is egyetértenek abban, hogy az egészségügyi rendszer mindenképpen megérett a változásra, mert “ez így nem mehetett tovább”. Ugyanakkor kiderült, hogy sem a szolgáltatást végző szakemberek, sem pedig az azokat igénybevevők nem látják át, hová vezet az egészségügyi reform, mi az irányadó cél és a keretként szolgáló intézményrendszer. Emiatt mind az orvosok, mind pedig a betegek bizonytalanok, amely jelentős mértékben rombolja a közöttük lévő bizalmat. A kapcsolatot tovább rontják a megnövekedett adminisztrációs terhek, amelyeket mindkét fél terhesnek ítél meg, a betegek pedig úgy érzik magukat a rendelőben, mintha egy hivatalba léptek volna be- derül ki a kutatásból.

Az ápolási és a vízitdíjtól a felmérés szerint az orvosok és a betegek egyaránt idegenkednek, és sokszor szinte szemlesütve kezelik a pénzt ésa nyugtát. A megkérdezettek egy része nem látta a szolgáltatás és a díj közötti összefüggést és arányosságot sem.

A megkérdezett betegek véleménye megoszlott arról, hogy az orvosnak a legolcsóbb gyógyszert kell felírnia. A páciensek egy része nem ért egyet ezzel a gyakorlattal, mivel ők maguk – az élelmiszerekhez hasonlóan -a gyógykészítményekből sem feltétlenül a legolcsóbbat szeretnék megvenni. Ezeknek a megkérdezetteknek egy része ezt a változtatást kimondottan úgy élte meg, hogy az intézkedéssel a döntési jogukat csorbították. A megkérdezettek másik része ezzel szemben úgy vélte, hogy olcsóbb gyógyszerekre valóban szükség van és ha módjuk van rá, ők is azokat választják.