Az orvosi kamara: beteg üdve a legfőbb törvény

Nyíregyháza – Az elmúlt tzenkét év alatt két esetben pénzbüntetést, egy-két figyelmeztetést és megrovást szabott ki az orvosi kamara etikai bizottsága.

A beteg vagy hozzátartozója panasszal fordulhat az illető orvos szakmai vezetőjéhez, a kórház igazgatójához, a betegjogi képviselőhöz, ha pedig olyan súlyosnak ítéli meg a problémát, a rendőrséghez. Ha az érintett úgy gondolja az orvos magatartása, stílusa, hozzáállása etikailag is kifogásolható, megkeresheti az orvosi kamara etikai bizottságát is.

A bizottság ilyenkor tájékozódik a hatóságnál a vizsgálat tényéről. Igazából az orvosi kamara szerepe akkor kezdődik, ha megszületik a jogerős bírósági végzés, s a beteg vagy a hozzátartozója továbbra is fenntartja az etikai vétség gyanúját. Az etikai bizottság az ügyet megvizsgálja, döntést hozhat, hogy az orvost figyelmezteti, megrója, pénzbüntetésben részesíti, vagy végső esetben, kizárja az orvosi kamarából egy megadott időre. (Ez eddig azt jelentett, hogy addig nem vihetett orvosi praxist.)

Az orvosi kamara most van átalakulóban (pl. eltörölték a kötelező kamarai tagságot), mivel azonban az orvosok döntő többsége fenntartja a tagságát, vélhetően ugyan így zajlik majd az etikai tevékenység. Az orvosok etikai magatartása többségében jó, viszont a szakmai tevékenységükben – mint bármilyen szakmában – lehetnek vitás esetek, melyek reális megítélésére a fenti vizsgálati út garanciát nyújt. Az orvosi kamara álláspontja is az, hogy a beteg „üdve” a legfőbb törvény – tájékoztatta szerkesztőségünket dr. Kovács Sándor, a Sz.-Sz.-B. Megyei Orvosi Kamara elnöke.