Az Országos Cigány Önkormányzat aláírásgyűjtésbe kezd

Az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) petíciót kíván átadni az országgyűlésnek, amelyhez aláírásokat gyűjt. Az OCÖ hétfői közleményéből kiderül, hogy mielőtt az akciót elkezdenék, az adatvédelmi biztos véleményét is megkérdezik, akinek hétfőn juttatták el a szöveget.

A petícióban az OCÖ azt követeli, hogy az országgyűlés hagyja jóvá a helyi és megyei önkormányzatokban a hazai kisebbségek részére “a kedvezményes” mandátum megszerzésének lehetőségét. Ezen kívül azt szeretnék, ha az országgyűlés törvényben tiltaná meg “a cigánybűnözés” és más, a kisebbségek kódolt kirekesztésére irányuló nyilvános beszédet és súlyosbítsa ezek büntetési tételét. A cigány önkormányzat mindezeken kívül azt akarja, hogy az országgyűlés csoportosítson át pénzt a jövő évi költségvetésből és uniós forrásokból, és ebből hozzon létre egy önálló roma integrációs fejlesztési alapot.

A közlemény szerint a petíció elindításával egy időben az OCÖ roma és nem roma értelmiségiekből álló szakértői munkacsoportot akar felállítani a fenti 3 témában. Ezen kívül Kolompár az önkormányzat elnöke találkozót kezdeményez Bajnai Gordon miniszterelnökkel, illetve a parlamenti pártok vezetőivel.