Az Országos Betétbiztosítási Alap alkalmas a hét munkanapos kártalanítás bevezetésére

Békéscsaba, 2012. május 9., szerda (MTI) – Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) felkészült arra, hogy a jelenlegi húsz munkanap helyett hét munkanapon belül kártalanítsa azokat a betéteseket, akik pénzintézeti fizetésképtelenség miatt elveszítik megtakarításaikat – mondta Tóth István, az OBA kommunikációs vezetője szerdán Békéscsabán, a Kondorosi Takarékszövetkezetben rendezett sajtóbeszélgetésen.

Elmondta: az OBA 2011 januártól százezer euró összeghatárig, mintegy harminc millió forintig vállal teljes körű kártalanítási garanciát a betétesek felé Magyarországon, az elhelyezett tőkét és kamatait is megtéríti az alap, ha a pénzintézet működése miatt „elolvadnak” a betétesek pénzei. Az OBA vagyona jelenleg 100 milliárd forint, ami nem ígérvény az alapot feltöltő pénzintézetek részéről, hanem azonnal rendelkezésre álló készpénz és gyorsan mobilizálható kötvényvagyon. Hozzátette: nagyobb biztonságban van itthon a betétesek pénze, mint bármelyik más országban.

Tóth István szólt arról: „ az EU jelenleg tárgyal a hét napos kártalanítási határidő bevezetéséről a tagországokban, az OBA rendelkezik annyi forrással, hogy azonnal át tud térni az új határidő bevezetése. Az alap tervei között szerepel egy teljes körű elektronikus szolgáltatási rendszer kiépítése a kártalanítás gyorsabb teljesítése érdekében.

Az OBA-nál a betétesek 99,5 százaléka élvez teljes körű védelmet 30 millió forintig, ez összesen 9.835.004 betéttulajdonost jelent, az egy főre eső megtakarítás 1,2 millió forint, a betétek 91 százaléka a bank és a lakástakarék-pénztárakban található, a takarékszövetkezeteknél kilenc százalék.

Tóth István Békés megye lakosságának megtakarítási jellemzőiről az MTI-nek azt mondta: az egy főre eső megtakarítás összege 785 millió forint, a betétesek a megye pénzintézeteinél 64 milliárd forint megtakarítást helyeztek el, a takarékszövetkezeteknél található a betétek 4,6 százaléka.

– MTI –