Az ország több pontján találtak használhatatlan vetőmagokat – még keresik a hamisítókat

Hamisított vetőmagokra bukkantak a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakértői az ország több pontján. Aki ilyeneket vásárolt és vetett el, nem számíthat termésre. Eddig csak kukoricamagvakat találtak, de elképzelhető, hogy árultak másféléket is a csalók. Az ügyben vizsgálatot indítottak, és a rendőrségen is feljelentést tesznek majd.

A megfelelő vetőmag-csomagban a szemek tisztítottak, azonos nagyságúak, csávázottak és egészségesek. A csomagolásra téphetetlen címkét tesznek, amelynek a széle kissé perforált, és rajta van az Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet vízjele. Utóbbi a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal jogelődje.

A hamisítványokon már felbontáskor látható, hogy rossz minőségűek. A szemek nincsenek osztályozva és csávázva, a csomag tele van törmelékkel. Az eddig megtalált magvak alapján valószínű, hogy a csalók takarmánykukoricát adtak el vetőmagként. A csomagra olyan címkéket ragasztottak, amelyeket eltéphetőek, nem perforált szélűek, nincs rendben a vízjelük és a hatósági azonosítószám sem stimmel rajtuk. Valószínűleg nagy értékű csalásról lehet szó, mert a címkéket informatikai és nyomdai úton is meghamísították – tudta meg a Független Hírügynökség a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal növénytermésztési és kertészeti igazgatójától.

Ertseyné Peregi Katalin elmondta még, hogy a vetőmaghamisítás nem újdonság a szakmában, több ilyen eset is volt az elmúlt években. Néhányban jogerős bírósági ítélet született, de vannak olyan csalók, akiket azóta is keresnek.

Most valószínűleg profi hamisítókkal van dolga a hatóságnak. Egy termelő tett nemrég bejelentést arról, hogy gyanúsan olcsón árulnak dealerek kukorciamagokat. Azóta az ország több pontján találtak már használhatatlan magvakat, például a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön. Ertseyné Peregi Katalin egyelőre nem árulta el, pontosan milyen helyeket találták a hamisítványokat és mekkora mennyiségben. Az ügyben hamarosan feljelentést tesznek a rendőrségen, és úgy tűnik, ismeretlen tettes ellen, mivel a csalókat egyelőre nem találják. A használhatatlan vetőmagok valószínűleg itthoniak, nem külföldről származnak.