Friss hírek

2007.12.27. 13:22

BÉT: a kedvezőtlen hatások ellenére is 6 százalékkal bővült idén a BUX

<p>2007-ben a korábbi évek kétszámjegyű növekedésével szemben 6 százalékkal bővült a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX - mondta évértékelő sajtótájékoztatóján a BÉT elnöke csütörtökön. Szalay-Berzeviczy Attila a BUX szerény bővülését a kedvezőtlen nemzetközi hatásokkal és a még rosszabb hazai makrokörnyezettel magyarázta. A tőzsdei forgalom mindezek ellenére rekorddal zárult idén. A korábbi évekre jellemző havi átlagos 200 milliárd forintos részvényforgalom 250 milliárdosra bővült. A tőzsde idei adózott eredménye várhatóan eléri a 2,5 milliárd forintot. Ez tavaly 2,4 milliárd volt adómentesen, idén azonban már a BÉT is fizet adót - közölte a tőzsdeelnök.</p>

A nemzetközi hatások közül leginkább a kínai tőzsde év eleji zuhanása, a második félévben pedig az Egyesült Államokban kirobbant hitelpiaci válság nyomta rá a bélyegét a hazai kereskedésre. Ez utóbbinak még nem ismert a végkicsengése, hatásai áthúzódnak a jövő évre is - mondta a BÉT elnöke.

A belföldi gazdasági környezet azonban még többet rontott a mérlegen - közölte a tőzsdeelnök. A megszorítások ellenére még mindig magas a költségvetési hiány, a növekedés az utolsó negyedévben 1 százalékos, ami a legrosszabb az Európai Unióban, és az infláció sem csökkent a várt mértékben - mondta Szalay-Berzeviczy Attila. A megszorítások hatására visszaesett az állami és a magánberuházások mértékre és a lakossági fogyasztás. Az export és az ipari termelés még mindig erős, de ezt "hátba támadja" a kedvezőtlen nemzetközi gazdasági környezet. Ezek jövőre is befolyásolni fogják a tőzsdén jegyzett cégek teljesítményét, ami pedig tükröződik majd a részvényárfolyamokban és a BUX-indexben - közölte a tőzsde elnöke.

Az idei utolsó kereskedési nap pénteken lesz a tőzsdén. A BUX 2007-ben 6 százalékkal bővült, ami elmarad az elmúlt évek kétszámjegyű növekedésétől. Az utóbbi években ez az első olyan esztendő, amikor a BUX hozama alacsonyabb, mint az állampapíroké - mondta a BÉT vezérigazgatója. Pál Árpád szerint a tőzsdézés hosszú távú befektetés, és az elmúlt két-három év teljesítményét nézve már sokkal jobb a kép. Az elmúlt két évben 25, az elmúlt három évben pedig csaknem 80 százalékos növekedést mutat a BUX, ami messze meghaladja az állampapírhozamokat. A kis és közepes papírokból álló BUMIX-index idén 25 százalékkal bővült, az elmúlt 3 évben pedig 150 százalékos hozamot produkált - közölte a tőzsde vezérigazgatója.

A tőzsdei forgalom mindezek ellenére rekorddal zárult idén. A korábbi évekre jellemző havi átlagos 200 milliárd forintos részvényforgalom 250 milliárdosra bővült - mondta a BÉT elnöke. A megugrás még akkor is jelentősnek tekinthető, ha levonják a MOL-OMV-csata által generált extra forgalmat. Az olajcégek vásárlásainak hatására szűkült a MOL-papírok közkézhányada, vagyis az a részvénymennyiség, amely a lakossági kisbefektetők tulajdonában van. Ennek következtében várhatóan csökkeni fog a MOL által generált forgalom, így kérdéses, hogy fenntartható-e az idei kiemelkedő növekedési ütem - közölte Szalay-Berzeviczy Attila. A tőzsdeelnök a negatívumok közül kiemelte, hogy idén elmaradt az állami- és magánvállalatok nagyszámú tőzsdére lépése. Előbbieknél a politikai akarat hiányzik, míg a magánszektorban a továbbra is magas adó- és járulékteher a fő indoka a cégek távolmaradásának. Nem érdekük részt venni abban az átlátható és szigorú környezetben, amelyet a tőzsdei megjelenés bizt! osít - mondta a BÉT elnöke.

A tőzsde idei adózott eredménye várhatóan eléri a 2,5 milliárd forintot. Ez tavaly 2,4 milliárd volt adómentesen, ettől az évtől kezdődően azonban már a BÉT is fizet adót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!