Az ország egységéhez bizalomra van szükség – Sólyom László Fehérváron

A rendszerváltozás utáni politika nagy bűne, hogy bevezette a politikai riválissal szembeni félelemkeltés módszerét. Ennek a félelemmel való manipulációnak kell véget vetni – mondta Sólyom László Székesfehérváron. Ha helyreáll a bizalom, az ország egysége is újra megvalósulhat – mondta az államalapító Szent István sírjánál elmondott hétfői beszédében a köztársasági elnök.

Sólyom László beszédében az állam egységteremtő erejét hangsúlyozta, mert mint mondta: elbizonytalanodás tapasztalható az állam feladatai és kötelessége terén.

“Az állam keletkezésekor biztonságot és békét adott, és az állam fő feladata továbbra is biztonságot adni a népének. Ehhez jó törvények kellenek, amelyeket az állam nem csak megkövetel, hanem maga is betart” – mondta.

“Erős piacra és erős államra van szükség, mert a gyenge és korrupt állam, és a rabló piac egymásnak párjai. Az állam központi erejére, magas szakképzettségére és korrupciómentességre van szükség” – tette hozzá.

“A törvény betűje, a törvény szelleme nélkül mit sem ér. Ahhoz, hogy az alkotmányos alapintézményekben való egyetértés ne maradjon külsődleges, törékeny, hogy az ország jól működjön, bizalomra van szükség” – mondta Sólyom László.

“A bizalmatlanság feloldásához az első lépés a félelem feloldása. A rendszerváltozás utáni politika nagy bűne, hogy bevezette a politikai riválissal szembeni félelemkeltés módszerét. Véget kell vetni a félelemmel való manipulációnak.”

“Szent királyunk az egységet jelképezi. Ránk hagyta a magyar államot, amely egységünk alapja ugyan, de az egység akkor lesz élő, ha a bizalmatlanságot és a félelmet kivetjük szívünkből” – hangsúlyozta Sólyom László.

“Szent István sírjánál önbizalmat és erőt meríthetünk Magyarország jövőjéhez” – hangsúlyozta a köztársasági elnök. Hozzátette: “a magyar államot, Szent István művét ünnepeljük, amely a nemzet megmaradásának bizonyítéka.”

Sólyom László koszorúzással tisztelegett a magyar királyok és Szent István emléke előtt.