Az oroszok mégsem állították le a gázszállítást, mert a fehéroroszok fizettek

Mégsem csökkentette felére pénteken a Fehéroroszországba irányuló gázszállítást a Gazprom orosz gázszállító óriásvállalat, pedig ezt ígérte szerdán a fehéroroszok tartozása miatt. Ezzel az utolsó pillanatban elmúlt egy újabb európai energiaválság veszélye. Az Európai Unió fellélegzett, mert már éppen készültek összehívni a gázkoordinációs bizottság rendkívüli ülését.

Az orosz óriásvállalat azért jelentette be, hogy csaknem felére csökkenti a Fehéroroszországba menő gázt, mert Minszk elmaradt az idei díjak 45 százalékának fizetésével. Az utolsó pillanatban a fehérorosz gázszállító vállalat, a Beltranszgaz befizetett 190 millió dollárt a 456 millió dolláros hátralékából, azaz a tartozás 41 százalékát.

Az oroszok pénteken egyhetes haladékot adtak a fehéroroszoknak a maradék tartozás rendezésére. Ellenkező esetben a jövő héten leállítják a gázszállítást.

Az európai fogyasztók az orosz gáz 20 százalékát Fehéroroszországon keresztül kapják.

Az Európai Bizottság pénteken üdvözölte Moszkva és Minszk megállapodását, és közölte, hogy mégsem hívja össze a gázkoordinációs bizottság rendkívüli ülését, amelyet az orosz-fehérorosz vita miatt terveztek.