Az orosz vezérkari fõnök szerint országa ellen irányul az amerikai rakétapajzs

Oroszország ellen irányul az Egyesült Államok stratégiai rakétavédelmi rendszerének fejlesztése és telepítése. Ezt állította az orosz fegyveres erõk vezérkari fõnöke orosz hírügynökségek keddi jelentése szerint.

“Amerika és a nyugati kormány állítása szerint ez a biztonságunkat szolgálja, de ez nincs így”- közölte Nyikolaj Makarov. Tavaly szeptemberben Barack Obama ejtette azt az elõzõ elnök, George Bush által jóváhagyott, és Moszkva által hevesen ellenzett tervet, hogy amerikai elfogó rakétákat telepítenek Lengyelországba, és azok vezérlésére egy radarrendszert Csehországba.

Moszkva dicsérte a terv elvetését, de azonnal visszaállt a heves ellenkezés álláspontjára, amikor Obama bejelentette, hogy a terv marad, de olyan megoldás formájában, amely kevésbé ambiciózus, ugyanakkor hatékonyabb, mint az elõzõ.

A múlt csütörtökön aztán bejelentette a román elnök, hogy országa befogadja az amerikai védelmi pajzs részeként a középes hatótávolságú amerikai elhárító rakétákat. Traian Basescu kijelentette, hogy a terv nem irányul Moszkva ellen. Az orosz külügyminisztérium pénteken azonban közölte: komoly ügyrõl van szó, amit gondosan elemezni fognak”.

Makarov vezérkari fõnök szerint az amerikai rakétarendszer kelet-európai telepítése aláássa az orosz védelmi képességet. “Ezeknek a rakétáknak a telepítése kétségtelenül gyengíti a nukleáris elrettentõ képességünket” – mondta Makarov.