Az orosz melegjogi aktivista szerint titkosügynökök rabolták el

Azt állította szombaton az oroszországi melegek egyik legismertebb emberi jogi aktivistája, hogy orosz titkosszolgálati ügynökök tartották fogva több mint két és fél napon keresztül. Nyikolaj Alekszejev hét közepén történt eltűnése a Domogyedovói nemzetközi repülőtérről komoly aggodalmakat váltott ki nyugat-európai aktivisták és politikusok körében.

Alekszejev eltűnése ügyében a francia külügyminisztérium és egy német parlamenti képviselő nyilvánosan felszólították az orosz kormányilletékeseket, hogy “keritsék elő a melegjogi aktivistát, és tiszteljék mozgalmát”. Alekszejev azzal lett nemzetközileg ismert, hogy lankadatlan küzdelmet folytatott a moszkvai melegparédé megtartása érdekében az orosz hatóságokkal.

Moszkva polgármestere, Jurij Luzskov többször is sátániaknak nevezte a homoszexuálisokat, miközben emberei rutinszerűen tiltották be tervezett felvonulásaikat, vagy zavarták szét őket a rendőrök. Szombati előkerülése után Moszkvában azt mondta Alekszejev az AP, amerikai hírügynökségnek telefoninterjújában, hogy Genfbe készült szerdán, és már átment a reptéri ellenőrzéseken, amikor odaléptek hozzá többen, majd közölték vele, hogy a csomagjait újra át kell vizsgálni.

Állítása szerint bevitték egy kis helyiségbe, és közölték vele: értesítették a Swiss Airlinest, hogy vegyék le a csomagjait a genfi gépről. Az ITAR-TASSZ orosz hírügynökség pénteken azt közölte reptéri illetékesekre hivatkozva, hogy Alekszejevet azért vették őrizetbe, mert nem volt hajlandó levenni a cipőit az ellenőrzésnél.

Alekszejev szombaton azt mondta az AFP-nak, hogy “négy, civilruhás férfi, akik nem mondták meg a nevüket, elhurcolta őt a reptérről, és elvitték kocsival a reptértől 40 kilométerre lévő Kasira település rendőrőrsére, ahol becsmérelték a homoszexuálisokat, és azt követelték, hogy vonja vissza az Emberi Jogok Európai Bíróságához beadott keresetét, amelyben a moszkvai melegfelvonulások betiltása miatt tesz panaszt.”

Alekszejev szerint elvették a mobilját is. Az Interfax orosz hírügynökség pénteken azt közölte, hogy sms-t kapott Alekszejev mobiljáról, és abban az állt, hogy politikai menedékjogot kér Fehéroroszországtól, és visszavonja keresetét az Emberi Jogok Európai Bíróságánál. Alekszejev szerint ez az ügynökök műve volt.

Mint mondta, csütörtökön este elvitték a Moszkvától 200 kilométerre lévő Tulához, ahol azt gondolta, hogy “valami nagy baj fog történni vele”. De szombat reggel elengedték a külvárosban, ahonnan busszal visszatért Moszkvába.