Az orosz külügyminiszter a feszültség szításával vádolja Észtországot

Az orosz külügyminiszter, Szergej Lavrov pénteken azzal vádolta az észt kormányt, hogy szándékosan szítja a feszültséget a két ország között. A kijelentésre az adott alkalmat, hogy péntekre virradóan az észt fővárosban, Tallinnban eltávolították a második világháborús szovjet hősi emlékművet. A szobor lebontása miatt zavargás tört ki, amelynek következtében egy ember meghalt, negyvenhárom pedig megsérült, 300-at őrizetbe vettek.

Az orosz külügyminiszter oslói tárgyalásai közben nyilatkozott a sajtónak a tallinni szobor eltávolításáról. “Szerintünk szörnyű helyzet alakult ki” – fogalmazott Lavrov.

“(Nem mi, hanem) az észt kormány akarta, hogy a kapcsolatok abnormálissá váljanak” – tette hozzá, és “szentnek” nevezte a szovjet Vörös Hadsereg katonáinak emelt emlékművet.

Ugyancsak pénteken az orosz szenátus sürgette, hogy Moszkva szakítsa meg a diplomáciai kapcsolatokat Észtországgal. Az orosz külügyminisztérium pedig “kegyeletsértőnek” nevezte az emlékmű eltávolítását, és közölte, hogy felül fogja vizsgálni az orosz-észt kapcsolatokat.

Az észt kormány szerint a szovjet katonát ábrázoló, 1947-ben állított bronzszobor az 50 éves szovjet megszállás szimbóluma. Oroszország és az észtországi orosz kisebbség számára viszont a szobor a nácizmus elleni harc jelképe. Az észtországi oroszok tiltakoztak az ellen, hogy a szobrot áttelepítsék a belvároson kívüli katonai temetőbe.

A tallinni illetékesek szerint azért kellett a szobrot áthelyezni, mert a területen a háború alatt meghalt katonák maradványai után akarnak kutatni.