Az orosz központi bank fel van készülve a pénzügyi világválság következő hullámára

Moszkva, 2012. május 16., szerda (MTI) – Az orosz központi bank fel van készülve a pénzügyi világválság esetleges újabb hullámára, még jobban, mint 2008-ban volt – jelentette ki Szergej Ignatyev, a bank elnöke.

Ignatyev az orosz parlament alsóháza, a duma csütörtöki ülésén beszélt erről. Úgy vélte, a központi bank mellett az orosz bankrendszer is felkészült a világban, illetve Európában esetleg bekövetkező pénzügyi válságra.

“Minden lehetséges, most rosszabbnak értékelem a helyzetet, mint félévvel ezelőtt. Biztos voltam benne, hogy az európai politikusok megegyeznek. Nem annyira gazdasági, mint politikai kérdésről van szó” – mondta.

Az orosz központi bank elnöke hozzátette, hogy szerinte az eurozónában nem rosszabb a helyzet, mint az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában. Ezzel együtt lehetségesnek nevezett egy újabb gazdasági lejtmenetet.

Az orosz törvényhozás alsóházában Elvira Nabiullina gazdaságfejlesztési miniszter reálisnak tartotta erre az évre az 5-5 és fél százalékos inflációt.

Tavaly az elmúlt húsz év legalacsonyabb, 6,1 százalékos inflációját mérték Oroszországban. A gazdaságfejlesztési minisztérium 2014-2015-re 4 és fél-öt és fél százalékos pénzromlással számol, 2018-2019-re pedig 3 százalékra akarja azt leszorítani.

– MTI –