Az orosz jogvédő gyilkosainak megbüntetését igéri az orosz elnök

Meg kell büntetni Natalja Esztyemirova gyilkosait – jelentette ki az orosz elnök csütörtökön, miután értesült a Memorial orosz emberjogi szervezet egyik legismertebb csecsenföldi aktivistájának elrablásáról és megöléséről.

“Biztos vagyok benne, hogy a tetteseket elkapják, és a törvény szigorával fognak lesújtani rájuk” – mondta a hivatalos látogatáson Németországban tartózkodó Dmitrij Medvegyev a német kancellárral tartott közös sajtókonferenciáján. Az orosz államfő azt is mondta, hogy Esztyemirova az “igazságot mondta el nyíltan és gyakran keményen bizonyos dolgokról, ezért nagyon fontos küldetést végzett.” Medvegyev úgy fogalmazott, hogy ez a tevékenység adja “egy jogvédő értékét, még ha ez sokszor a hatóságok számára kellemetlen is.”

Medvegyev kijelentése ellentétben áll azzal a fogalmazással, amit elődje és a jelenlegi kormányfő tett 2006-ban, miután moszkvai otthonánál meggyilkolták Anna Politkovszkaja újságírónőt, csecsenföldi szakértőt. Vlagyimir Putyin akkor azt mondta, hogy az oknyomozó újságírók hatása az orosz politikára lényegtelen.

A Memorial szerda délután közölte szemtanúkra hivatkozva, hogy az 50 éves Natalja Esztyemirovát a csecsen fővárosban, Groznijban lévő otthona előtt aznap reggel egy autóba tuszkolták többen, majd ismeretlen irányban elhajtottak vele. A Csecsenfölddel nyugaton határos Ingusföld belügyminisztériuma később közölte, hogy az ingus főváros, Nazrany közelében fekvő egyik erdős területen megtalálták egy nő holttestét Esztyemirova személyi irataival. Az elsődleges szakértői vizsgálat szerint a nőt a fején és a mellkasán érte lövés.

A Memorial egyik munkatársa az Interfax orosz hírügynökségnek azt mondta, hogy a Moszkva-barát csecsen kormányzat fegyveres testületeinek érdeke volt az asszony elhallgattatása, mivel Esztyemirova számukra nagyon kellemetlen témákkal foglalkozott. Az újságíróból jogvédővé lett Esztyemirova a 2004-ben alternatív Nobel-díjjal kitüntetett Memorial egyik legismertebb aktivistája volt az Oroszországhoz tartozó észak-kaukázusi területeken.Sporthírek