Az orosz ENSZ-nagykövet kiviharzott a BT üléséről

Szemtanúk megfogalmazása szerint “feldúltan rohant ki” Oroszország képviselője arról a megbeszélésről, amelyet a Biztonsági Tanács tagjainak megbízottai tartanak hétfőn, New Yorkban. Vitalij Csurkin nagykövet azzal vádolta az ENSZ koszovói különmegbízottját, hogy “független országgá akarja tenni” Koszovót.

Az orosz ENSZ-nagykövet távozása után csupán néhány mondatot vetett oda a sajtónak: “A koszovói különmegbízott hozzászólása teljesen egyoldalú és káros volt. Látszik, hogy Koszovó függetlenségét akarja elérni, nem pedig az ENSZ 1244-es határozatának végrehajtását”.

A világszervezet 1999-ben hozta az említett határozatát, amely arra hatalmazza fel az ENSZ-t, hogy segítse elő az albán többségű, Szerbiához tartozó, de ENSZ-közigazgatás alatt álló tartomány jövőbeli státusának meghatározását.

A világszervezet különmegbízottja olyan javaslatot készül a Biztonsági Tanács elé terjeszteni, amely formálisan meghagyná ugyan Koszovót Szerbia részének, a gyakorlatban azonban egy független állam szinte összes jogosítványával felruházná. A szerbek ezt nem fogadják el, a koszovói albánok pedig a függetlenség kimondását is szeretnék.