Az ördög „bevarrja” Debrecent

Az ördög „bevarrja” Debrecent
Debrecen – Debrecent történelmi jelentősége miatt legtöbbször őrvárosként emlegetjük. Ki gondolná, hogy épp egy növény hirdeti ezt napjainkig, büszkén, mintha tudná, ő talán az utolsó élő bástya.

A világ egyik leghatalmasabb Líciumfája a szóban forgó hírnök, ami évszázadok óta áll a város központjában. Papp László, a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének igazgatója beszélt bővebben e ritkaságról.
– Eredendően egy mediterrán növényről van szó. Köznyelvi nevén „se fű-se fa”, ami távolról nézve egy jól megtermett pázsitfűre emlékeztet. Sajátos szaporodási, illetve terjeszkedési jellemzői miatt nevezték el „ördögcérnának”, miként hajtásai a földig hajlanak és néha legyökereznek, majd onnan terjeszkednek tovább, immáron önálló növényként. Így mondják: „az ördög bevarrja a talajt”. Ennyiben ördögi, a többi tulajdonsága miatt inkább áldásosnak mondható.
– A Csucsor családba sorolható, mint a paprika, paradicsom, padlizsán vagy a petónia. Egyes források szerint még Mátyás idejében került hazánkba a Lycium Barbarum nemzetség az olasz kertkultúrával együtt – hosszú virágzási ideje miatt, akkor még esztétikai okból. Mint később kiderült, szívóssága és kevés igénye miatt jóval értékesebb növényről van szó. Kifejlett magassága három méter körüli, de e példány mintájára elérheti a négy és fél métert is. Debrecenben kifejezetten kedvező talajviszonyok uralkodnak, mivel a Nyírség és Hajdúság határán a lösz és az agyag megfelelő keveredésével nagy a talaj nedvességraktározó képessége. Várakat vettek körbe vele, birtokokat határoltak el, szorosan ültetve ugyanis tüskés hajtásai, lándzsás levelei miatt szinte áthatolhatatlan. Szerteágazó gyökérzetével alkalmas laza talajok, rézsűk (töltések lejtős oldala) megkötésére is. Mindemellett az egész növény – a bogyótermése is – dúslakodik a mérgező Atrophinban. Ezt azonban becenevéből kifolyólag (Bella Donna, azaz Szép hölgy) kellemesebb dolgokhoz köthetjük. Kis tételben történő fogyasztása ugyanis elenyésző veszéllyel bír, viszont pupillatágító. Emiatt hajdanán a hölgyek előszeretettel kapkodták egy-egy leánykéréskor, hogy vonzóbbnak tettszenek.

Akkor fa lesz

Az anekdota szerint Bálint pap, a reformáció híve, itt vitatkozott Ambrosius mesterrel, kezében Lícium ágat tartogatva. A katolikus Ambrosius azt hangoztatta, hogy Kálvin tanaiból sosem lesz vallás. – „Akkor lesz abból vallás, ha a Lícium fává nő! – kiáltotta, mire Bálint pap azt válaszolta – Hát akkor fa lesz belőle!” – és ezzel a földbe szúrta az ágat. Az ág fává nőtt és befonta a lelkészek vasrácsos ablakát. Az épületet azóta lebontották, de a vasrácsot meghagyták a fával együtt, így a mai napig megcsodálhatjuk az összefonódott csodát Nagytemplomunk mellett a Múzeum utca sarkán.