Az OPNI bezárása ellen tiltakoztak a fővárosban

Élőlánccal tiltakozott a több száz fősre duzzadt tömeg vasárnap délelőtt az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása ellen a kórház előtt. A demonstrálók között számos orvos, ápoló és korábbi beteg, illetve más fővárosi kórházak dolgozói is voltak. A rendezvényen felszólalt Pokorni Zoltán fideszes polgármester, aki szerint a Lipót és az általa vezetett kerületben lévő Svábhegyi Gyermekgyógyintézet is ingatlanspekuláció áldozata lett.

A vasárnap életbe lépett kórház-átalakításról szóló rendelet értelmében az OPNI az egyik, amely nem fog tovább működni. Ez ellen tiltakoztak több százan: orvosok, ápolók, betegek, különféle civil szervezetek képviselői és más kórházak dolgozói az intézmény előtt. A rendezvényen az OPNI képviseletében senki, de számos más kórház munkatársa, illetve orvos- és gyógyszerész szövetségek képviselője mondott beszédet. Mindannyian egyetértettek abban, hogy az egészségügyi reform nem a köz érdekét szolgálja és értetlenül álltak a Lipót, illetve több más kórház bezárása előtt.

A demonstráción beszédet mondott Pokorni Zoltán fideszes polgármester is. Az ellenzéki politikus az OPNI bezárását a vezetése alatt álló kerületben lévő Svábhegyi Gyermekgyógyintézet megszűntetéséhez hasonlította, véleménye szerint ingatlanspekuláció áll mögötte. Utóbbival kapcsolatban elmondta, hogy a XII. kerület vezetése azt nem tudja megakadályozni, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Molnár Lajos szakminiszter szétverjen és eladjon egy szakmai műhelyt, mindössze annyit tudnak tenni, hogy nem engedik hogy az új tulajdonos akár egy szöget is beverjen. Ezért is fogadták el a kerületben a változtatási tilalmat – fogalmazott a polgármester.
Pokorni Zoltán beszélt arról is, hogy nem a közszolgáltatások – így az egészségügy – költségei túl magasak, hanem az államadósság kamata túl nagy. Véleménye szerint egy “hazug kormány csak drágábban kap pénzt”. Ezért nem kórházakat kellene bezárni, hanem tisztességes, szavatartó kormánynak kellene irányítania az országot.

A demonstrálók a beszédek elhangzása után élőláncot alkotva tiltakoztak. A résztvevők között feltűnt több Kossuth téri tüntető is.Sporthírek