Az ónodi múlt különleges darabjai

Tarnóczi József az ajándékba kapott képekkel
Tarnóczi József az ajándékba kapott képekkel - © Fotó: Ádám János
Ónod – Régi képeslapok, könyvek, levelek: gyűjteményét mutatta meg az ónodi polgármester.

Különleges gyűjteményt mutatott nekünk Tarnóczi József, Ónod polgármestere. Mint kiderült, hosszú évek óta gyűjti a település emlékeit, főleg régi képeslapokat, leveleket, könyveket. Nem egy darabja igazi kuriózum.

– A legrégebbiek az 1700-as évekből származnak – mutatja a korabeli módon hajtogatott leveleket, van, amelyiken jól kivehető az ónodi postahivatal hajdani, piros pecsétje. – Az interneten vadászok az emlékekre, de többször előfordult már, hogy a településen rendezett vásáron látok meg valami izgalmas darabot.

Az említett leveleket postakocsival szállították, 1786-ból, 1789-ből valók, a legrégebbi (ha jól látjuk) 1766-ból származik.

– Az 1700-as években hozták létre a postakocsi-szolgálatot, 1750-ben a főtéren alakították ki az ónodi postakocsi-állomást – magyarázza. Itt volt a szálloda, étterem, ahol meg lehetett várni az utazóknak a csatlakozást.

Megsárgult fényképek

Az emlékeket nézegetve három, már megsárgult portré is a kezünkbe kerül, egy hagyatékban találta Tarnóczi József.

– Az egyiken Erdődy Károlyné grófnő látható, azaz Kolowrai Krakowsky Julianna lengyel hercegnő, aki a kastély tulajdonosa volt, 1907-ben halt meg. A másik kép unokáját, Lóránd herceget ábrázolja, aki a kastélyban nőtt fel.

A polgármester végigvezeti nekünk a családfát, megtudjuk, a Rákóczi család leszármazottjairól van szó. Lóránd hercegtől egyébként van egy nagyon érdekes relikvia is.

tarnoczi-jozsef-10-aj650

Az egyik napon bekopogott az ónodi polgármester ajtaján egy férfi, és odaadott Tarnóczi Józsefnek két régi képet az ónodi kastélyról, a hátán feljegyzésekkel. A háború után a herceg elhagyta Magyarországot, Németországban élt. Kiderült, a vendég Lóránt herceg az idő tájt már 90 év körüli lányának volt a sofőrje. A hölgy halálakor neki adta a képeket rajtuk apja kézírásával. Ezeket hozta haza a férfi, és adta oda, majd elsietett.

– Percekig ültem az íróasztal mögött, nem tudtam felfogni a történteket. A mai napig nem tudom, kitől kaptuk a becses ajándékot – mondta a polgármester.

Ónodi író művei

Tarnóczi József még mutat képeket – az 1910-es évekből – a kastély későbbi tulajdonosáról, Melczer Lászlóról, aki egyébként Horthy Miklós kormányzónak volt a sógora. (Feleségeik voltak testvérek.) Előkerül még egy igen értékes, 1708-ból való latin-magyar szótár is, valamint Werner Gyula könyvei. Az író az első világháború előtt, Ónodon született.

– 17 regényt írt, amolyan romantikus történelmi regények. Nekem 12 van meg. Bizonyára nekem van a legnagyobb Werner Gyula gyűjteményem a világon – jegyzi meg nevetve Ónod első embere.

HM