Friss hírek

2009.03.03. 16:47

Gyurcsány Ferenc kiáll az európai 180 milliárdos csomagja mellett

<p>A magyar miniszterelnök kitart az európai tanács vasárnapi informális ülésén felvetett 180 milliárd eurós közép-kelet-európai fejlesztési csomag mellett - jelentette ki Gyurcsány Ferenc kedden Londonban. A kormányfő elmondta: most az a dolga, hogy szövetségeseket találjon a négypontos programcsomag támogatásához. Arra a kérdésre, hogy a vasárnapi informális EU-csúcsot sokan kudarcnak értékelik Magyarország számára Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt: ő inkább ki nem használt lehetőségnek tekinti a csúcsot.</p>

A miniszterelnökkel együtt Londonban tárgyaló Veres János pénzügyminiszter szintén kérdésre válaszolva elmondta: a magyar kormánynak az a célja, hogy még idén megteremtse a feltételeit - az euró előszobájának tekinthető - ERM II-es rendszerhez való csatlakozás tárgyalásainak megkezdéséhez.

A kormányfő Londonban az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) vezetésével, illetve a JP Morgan szervezésében nemzetközi befektetőkkel találkozik. A kormányfő az EBRD vezetésével folytatott megbeszélés után elmondta: azért jöttek Londonba, hogy megmutassák: Magyarország nem ijed meg a saját árnyékától, a világgazdasági válság fenyegető hatásaitól. Gyurcsány Ferenc hangsúlyozta: Magyarország képes kezelni a válságot és a magyar állam képes megakadályozni, hogy a válság nagyobb kárt okozzon az elkerülhetetlennél.

A 180 milliárd eurós stabilizációs és integrációs csomagnak négy eleme van. Eszerint egyrészt a valutalapnak és az Európai Központi Banknak forrásokat kellene biztosítania az országoknak, másrészt meg kell erősíteni az európai bankokat úgy, hogy ki kell mondani: ha valamely tagállam támogat egy anyabankot, akkor nem kötheti ki, hogy ez a forrás nem juthat el a más tagállamokban működő leánybankokhoz. A harmadik elem szerint a közép-kelet-európai régióban közös fellépéssel és uniós közreműködéssel a vállalati rövid távú hiteleket át kell ütemezni hosszú távú hitelekké, végül pedig új uniós források, hitelek és támogatások segítségével közvetlenül kell támogatni az országok reálgazdaságait.

A miniszterelnök ugyanakkor kiemelte: nem Közép-Európa nevében beszél, hanem Közép-Európáról és Közép-Európa érdekében. Gyurcsány Ferenc hozzátette: egy globális válságra globális válaszokat, egy európai válságra pedig európai válaszokat kell adni és ezt minél hamarabb be kell látnia a többi országnak is.

A kormányfő elmondta: a hagyományos szövetségesekkel ellentétben, az elmúlt időszakban Gordon Brown brit miniszterelnök "tanúsította a legtöbb megértést a régió felé." Gyurcsány szerint az Európa Tanács március 19-20-i soron kívüli hivatalos üléséig - ahol újra kérdés lesz a csomag - még több szövetségest kell találnia Magyarországnak.

Az EBRD-vel folytatott tárgyalásokról a magyar miniszterelnök elmondta: a következő 1-2 évben két-háromszorosára kellene emelni a bank jelenleg 20 milliárd eurós alaptőkéjét, jelenleg ugyanis a bank nem nyújthat az alaptőkéjénél nagyobb hitelt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!