Az önkormányzati tárca a KDNP javaslatait is várja a külföldi szavazások rendszerének átalakítására

Az év végén hatályát veszti a külföldön szavazásról szóló törvény, emiatt valamennyi parlamenti párttal egyeztetést kezdeményezett az önkormányzati tárca. A tárgyalásokon a szakminisztérium az elektronikus szavazás egy speciális módjára tett javaslatot a pártoknak. A KDNP szakértője szerdán bírálta a javaslatot. A tárca nyitott más javaslatokra is, ám a KDNP eddig ilyennel nem állt elő – áll az Önkormányzati Minisztérium (ÖM) csütörtöki közleményében.

Az ÖM az elektronikus szavazást javasolta a pártoknak, mert a külső és független szakértők által vizsgált és számba vett módszerek között ez az eljárás a legtámogatottabb, amely megfelel az Alkotmánybíróság által támasztott elvárásoknak – áll a szaktárca közleményében. A megoldás költséghatékonysága mellett ez illeszkedik leginkább az országgyűlési választási rendszer jelenlegi struktúrájához. A külképviseleti szavazások rendszerének átalakításához a parlament kétharmados támogatása szükséges, ezért konszenzusos javaslatra van szükség.

A KDNP csütörtöki sajtótájékoztatóján jelezte, hogy ellenzi azt az elképzelést, hogy a külképviseleteken elektronikus szavazás váltsa fel a papír alapú voksolást . A párt szakértője elsősorban biztonsági és garanciális okokkal magyarázta álláspontjukat. Az Országos Választási Bizottságba delegált KDNP-s szakértő emlékeztetett rá, hogy számos nyugat-európai országban, és az Egyesült Államok több államában is visszaálltak a papír alapú szavazásra.