Az önkormányzati szövetségek összefogását kezdeményezi a TÖOSZ

A hét hazai önkormányzati szövetségnek meg kell találnia azokat a közös pontokat, amelyeket egységesen tudnak képviselni a kormányzattal történő tárgyalásokon – jelentette ki Molnár Gyula, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke csütörtökön sajtótájékoztatón. Az érdekképviseletek jövő szerdán egyeztetnek a legaktuálisabb kérdésekről, amelyek reformját a kormány is kezdeményezi.

A legnagyobb érdekképviselet, az 1743 tagtelepüléssel rendelkező TÖOSZ több témát is javasol, amelyekben közös álláspontot kellene kialakítani és egységesen fellépni az önkormányzati szövetségeknek – mondta Molnár Gyula. Ezek közé tartozik a kistérségi társulások továbbfejlesztése, a közigazgatás átalakítása – a jegyzők, polgármesterek és képviselők hatásköre, jogállása -, illetve az önkormányzati finanszírozás. A TÖOSZ elnöke kifejtette: a kormány folytatja reformokat az önkormányzati területen is, ezért az érdekképviseleteknek meg kellene egyeznie abban a közös minimumban, amelynek megvalósítását együttesen kezdeményezni szeretnék.

Az önkormányzati szövetségek jövő heti megbeszélésén a TÖOSZ javaslatot tesz arra, hogy a hét érdekképviselet keresse meg a parlamenti frakciókat, és mérjék fel, milyen ügyekben van lehetőség kétharmados törvény elfogadására. Azokban az esetekben, ahol nem lesz erre esély, javaslatokat dolgoznak ki arra, hogyan lehet feles törvényekkel módosítani önkormányzatokat érintő törvényeket.



Sporthírek