Az ajándékból is ajándék lett

Akt.:
Kádasné Balogh Orsolya Bettivel. A kutyát a főnöke fogadta örökbe
Kádasné Balogh Orsolya Bettivel. A kutyát a főnöke fogadta örökbe - © Fotó: ÉM
Kazincbarcika, Vadna – Az önkéntes állatvédő többféle módon igyekszik segíteni. Arcok a megyéből: Kádasné Balogh Orsolya, a MÁSA önkéntese

Benépesült Vadna nemrégiben, hiszen a településen rendezték meg a rendőrök, mentők és tűzoltók egész napos közös családi napját, és a rendezvény egy nemes célt is szolgált, ugyanis gyűjtést rendeztek a Miskolci Állatsegítő Alapítvány (MÁSA) javára. A belépőkből és adományokból 154 050 forint gyűlt össze, az Auchan Magyarország pedig 150 kiló kutyatápot ajánlott fel.

Öröm a segítség

– A közös családi nap szép hagyományokkal rendelkezik, de az utóbbi években nem volt, és úgy gondoltuk, hogy újjáélesztjük a rendezvényt és egyben összekötjük a gyűjtéssel – tudtuk meg a vadnai esemény fő szervezőjétől, Kádasné Balogh Orsolyától, a MÁSA önkéntesétől. – A visszajelzések azt mutatták, hogy mindenki jól érezte magát, a programban a fellépőkön túl mentésbemutató, horgász- és főzőverseny, családi vetélkedő is szerepelt, és persze az is nagy öröm volt számomra, hogy az alapítványt is segíthettük.

A visszajelzések azt mutatták, hogy mindenki jól érezte magát. Orsolya arra a kérdésünkre, mikor került kapcsolatba az állatsegítőkkel, elmondta: „Két éve eldöntöttük a párommal, hogy örökbe fogadunk egy kutyát, és elmentem az alapítványhoz. Ott az ugatás mellett nyávogást is hallottam, és hát cica lett belőle… De fél év után jött Tappancs, a kutya is. Amit ott láttam, nagyon megfogott, beszéltem egy önkéntessel, megkérdeztem, hogyan segíthetnék: azt mondta, ha van kedvem, jöjjek el másnap, mert éppen akkor volt az első kutyagolás. Ott voltam, és azóta is tart a kapcsolatunk. Az első kitelepülésem is emlékezetes marad. Pont azon a napon lett volna az első munkanapom, és sírva hívtam fel a főnökasszonyomat, hogy nem tudok bemenni, mert nekem annyira fontos a rendezvény, és megígértem, hogy kimegyek segíteni. Szerencsére Emese is nagy állatbarát, így megértő volt, elengedett, és azóta is együtt dolgozunk”.

Már tervezi a folytatást

A Kazincbarcikán élő és dolgozó Orsolyától azt is megtudtuk, hogy az alapítvány „kitelepülésein” általában ő képviseli a MÁSÁT, és többféle módon igyekszik segíteni, például bolhapiacot szervez, amelynek a bevétele a jótékony célt szolgálja. „A barátaim nagyot néztek, amikor a születésnapomra ajándékként kutya- és macskaeledelt kértem, de mindenki hozott, mert persze tudják, hogy ezzel is örömet szereznek nekem, és nem utolsósorban segítettek az alapítványnak is” – tette hozzá.

– Ez is mutatja, hogy az emberek nagyon segítőkészek, és a lehetőségeikhez mérten adnak akár pénzadományt, élelmet vagy éppen alomnak valót – folytatta Orsolya. – Mindez megerősít ebben a „hobbimban”, úgyhogy már tervezem a következő akciót, ami várhatóan Mikulás-napra lesz, és a vadnai rendezvényből is szeretnénk hagyományt teremteni, úgyhogy jövőre is megrendezzük.

Az önkéntes arra a felvetésünkre, hogy szabadidejét áldozza arra, hogy segíthessen, határozottan mondta: „Ezzel a többiek is így vannak… Az a célunk, hogy egyre kevesebb kóbor állat legyen az utcákon, és szerető gazdát találjunk nekik. Ha ehhez én is hozzátettem, illetve rajtam keresztül mások is kedvet kaptak a segítéshez, akkor minden egyes perc megérte, amit rászántam”.

– ÉM-PA –