Az ombudsman szerint voltak problémák a szeptember 20-i intézkedéseknél

A rendőrség nem akadályozta meg, hogy találkozzanak a szeptember 20-i tüntetés és ellentüntetés résztvevői és a helyszíneket sem hagyhatták el az ott lévők biztonságosan – ezt állapította meg Szabó Máté ombudsman. Szeptember 20-án a Magyar Demokratikus Charta és az Országos Cigány Önkormányzat jelentett be rendezvényt, ezek békésen lezajlottak. Az ellentüntetésen azonban oszlatniuk kellett a rendőröknek.

Befejezte az ombudsman a szeptember 20-i tüntetések közbeni rendőrségi fellépés vizsgálatát és két problémát is megállapított. Az egyik, hogy az egyenruhások nem akadályozták meg, hogy az ugyanakkor zajló budapesti megmozdulások résztvevői összetalálkozzanak. Az sem volt Szabó Máté szerint biztosítva, hogy mindenki biztonságban hagyja el a helyszíneket. Függetlenül attól, hogy emiatt nem történtek összetűzések a rendőrség nem tett eleget fontos kötelezettségének – szögezi le.

A Szabadság téri oszlatás kapcsán az ombudsman szerint nem történt visszásság. Azt azonban Szabó Máté még külön eljárásban vizsgálja, hogy mi történt a Hazatérés Templománál. Feljelentés érkezett ugyanis korábban az ügyészségre, hogy a rendőrök a templomba is lőttek könnygázt az oszlatáskor, rendőri vezetők azonban ennek éppen ellenkezőjét állítják.

Szabó Máté aggályosnak és az esetleges panaszok kivizsgálását megnehezítőnek nevezte, hogy egyes rendőrök a sisak alatt fekete maszkot viseltek. Az ombudsman ugyanakkor hozzáfűzte azt is, hogy az elmúlt időszakban több egyenruhás arcán okoztak sérüléseket a rájuk dobott Molotov-koktélok vagy más pirotechnikai eszközök, így kivételes esetben fontos lehet a kámzsa viselése. Azt azonban ilyenkor is garantálni kell, hogy a rendőr azonosítható legyen.

Szeptember 20-án délutánra több nagy tömegeket vonzó tüntetés is be volt jelentve. A Magyar Demokratikus Charta és az Országos Cigány Önkormányzat rendezvénye békésen zajlott le. A 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom tüntetése azonban erőszakba torkollott: a demonstrálók ugyanis dobálni kezdték a Szabadság térre kivezényelt rendőröket, akik emiatt oszlatni kezdték a tömeget. Az összecsapás a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Andrássy úton, az Izabella utcában és a Szondi utcában is folytatódott: a demonstrálók kövekkel és a kezükbe akadó tárgyakkal támadtak a rohamrendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak. A tömeg végül este fél nyolc körül a Bajcsy-Zsilinszky úton oszlott fel.