Az ombudsman ismét a sztrájktörvény pontosítását sürgeti

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerint a sztrájktörvény egyes elemeinek sürgős felülvizsgálatára lenne szükség, mert azok nincsenek összhangban a gyakorlat követelményeivel – írja Szabó Máté hétfői közleménye.

Hozzáteszi: nemcsak az egyes ágazatokban hiányosak a sztrájk gyakorlásának szabályai, hanem arra sincs iránymutatás, hogy a rendőrség mit tehet, vagy mit nem sztrájk esetén. Ezért felkérte az érintett minisztériumok vezetőit, hogy vizsgálják felül az ezzel kapcsolatos joganyagot. Az ombudsman továbbra is együttműködést ajánl a felülvizsgálattal érintett joganyag véleményezésében, az újraszabályozott joganyag gyakorlati érvényesülését pedig figyelemmel fogja kísérni.

Szabó Máté ombudsman a sztrájkjog érvényesülését, illetve a sztrájkgyakorlatot vizsgáló kiemelt projektjében már tavaly felhívta a figyelmet az anomáliákra. Nemrégiben azonban az állampolgári jogok biztosához fordult egy vállalkozás azt panaszolva, hogy nem kap segítséget a rendőrségtől. A cég megállapodott egy másik vállalkozással a saját vasanyaga feldolgozásáról. A terméket azonban nem tudja elszállítani a megbízott üzem telephelyéről, mert ott a dolgozók sztrájkolnak és nem engedik hozzáférni a jogos tulajdonához. A cég jogai kikényszerítéséért a rendőrséghez fordult, de az nem lépett közbe – írja a közlemény.További hírek a Magyarország kategóriából