Az ombudsman is vizsgálja a neten keringő hitelfelvételről készült hangfelvételt

Vizsgálni fogja az adatvédelmi ombudsman az úgynevezett adatkezelők tevékenységét annak kapcsán, hogy a közelmúltban az interneten nyilvánosságra került egy hangfelvétel: a telefonbeszélgetés egy hitelintézet egyik munkatársa és egy igénylő között zajlik. Az ombudsman közleménye szerint nyilvánvalóan a betelefonáló lejáratása miatt terjesztik, ám az több jogot is sért, hiszen több személyes adata is elhangzik.

Az e-mailben terjedő hangfelvétel egy hitelintézet telefonos ügyfélszolgálatának munkatársa és egy hiteligénylő között zajlik. A betelefonáló közli a nevét, címét, családtagjai nevét és egyikük adószámát is.

Jóri András adatvédelmi biztos – pénteki közleménye szerint – a felvétel önkényes közzététele több alapvető alkotmányos jogot sért, közöttük az emberi méltósághoz és a személyes adatok védelméhez való jogot.
Az ombudsman szerint magyarázatot igényel, hogy egy ilyen “nyilvánvalóan a betelefonáló lejáratására terjesztett” felvétel hogyan kerülhetett ki a hitelintézet ügyfélszolgálatának archívumából. A törvény ugyanis előírja, hogy az úgynevezett adatkezelő köteles ennek elkerülése érdekében megtenni mindent.

Jóri András közleménye rámutat, hogy az információs technológia fejlődése egyre több módot ad a jogsértésekre, miközben az anonimitás miatt egyre könnyebben elkerülhető a felelősségrevonás. Leszögezi, hogy a konkrét eseten túl vizsgálni fogja az adatkezelők tevékenységét, ide tartozik az ügyfélszolgálat munkatársai és az őket ellenőrzők adatvédelmi képzése is.
Az ombudsman szerint lényegében nem hozható helyre, ha személyes adatokat az érintett hozzájárulása nélkül hoznak nyilvánosságra.