Az ombudsman a szociális kártya bevezetésérõl szóló rendeletet felülvizsgálatát kezdeményezi

Helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetésérõl szóló rendeletet – erre kérte Monok képviselõ-testületét az ombudsman. Szabó Máté szerint a település önkormányzata “túlterjeszkedett a törvényi felhatalmazáson”, amikor korlátozta a szociális segélyek felhasználását. Az állampolgári jogok országgyûlési biztosa beadványok és sajtóhírek alapján indított vizsgálatot hivatalból.

A monoki önkormányzat a törvényi felhatalmazáson túlterjeszkedve korlátozta a szociális segélyek felhasználását – ezt állapította meg az állampolgári jogok országgyûlési biztosa. Az ombudsman arra kérte a település képviselõ-testületét, hogy hatvan napon belül vizsgálja felül, és helyezze hatályon kívül a szociális kártya bevezetésérõl szóló rendeletet. A biztos szerint az önkormányzatnak nem volt alkotmányos lehetõsége arra, hogy rendeleti úton korlátozza az állam által biztosított segélyek felhasználását. Szabó Máté beadványok és sajtóhírek alapján indított vizsgálatot hivatalból, az ügyben részletes tájékoztatást kért Monok polgármesterétõl, illetve a szociális és munkaügyi minisztertõl. Az ombudsman tájékoztatása szerint a tárcavezetõtõl a vizsgálat befejezéséig nem kapott választ.

A biztos szerint a szociális segély felhasználásának korlátozása ebben az esetben a szociális törvény érdemi kiegészítését jelenti, ami túlmegy a felhatalmazásban elõírtakon. Az ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy a rendelet szövegében található hiányosságok és ellentmondások kapcsán felmerülhet a kiszámíthatatlan, önkényes jogalkalmazás veszélye is. Szabó Máté megjegyzi azt is, hogy a szóban forgó rendelet nem határozza meg pontosan, hogy melyek azok a szolgáltatások és termékek, amelyekre használni lehet a szociális kártyát. Az ombudsman hozzáteszi: a rendelet ezt nem is tartalmazhatná.

A szociális kártya bevezetésérõl tavaly októberben döntött a monoki önkormányzat. A rendszer lényege, hogy a szociális segélyek hatvan százalékát kártyára, a negyven százalékát készpénzben adják oda az érintetteknek. A rendelkezésre állási támogatás száz százalékát is a kártyára utalják. A szociális kártyával pedig csak bizonyos termékeket, szolgáltatásokat lehet megvásárolni. A monoki képviselõ-testület szerint ezzel azt szerették volna megelõzni, hogy az emberek alkoholra, cigarettára, játékgépekre költsék vagy uzsorásoknak adják a segélyt.Sporthírek