Az olvasó kérdezi: A kerítésen át lopják a virágot

Miskolc – Egyik olvasónk arra panaszkodott, hogy a hét végén a szülei sírjára helyezett virág és koszorú mára eltűnt. Azt kérdezte tőlünk, mindenszentek és halottak napja után is figyelnek-e a temetőkben arra, hogy ne történjenek lopások.

A Miskolci Városgazda Nonprofit Kht. Temetőgondnokságán érdeklődtünk, ahol megtudtuk: a nagyobb önkormányzati temetőkben a portaszolgálat továbbra is működik, így tehát nem valószínű, hogy valaki a kapun virágot tudna kivinni. A gondnokság emberei folyamatosan dolgoznak a temetőkben, és munka közben ők is figyelnek az esetleges tolvajokra.


Szétfeszítik a rácsot

Előfordul azonban, hogy mivel a temetők nagy területen helyezkednek el, valaki vagy valakik a bejárattól távol eső kerítésen adják ki társuknak a sírokról eltulajdonított virágot, koszorút. Gyakran előfordul az is, hogy egyesek szétfeszítik a kerítés rácsait, valószínűleg így jutnak ki vagy be a temetőbe. Ezeket a rongálásokat folyamatosan javítják a temetőgondnokság munkásai. Nekik egyébként most is sok a dolguk, az elszáradt virágokat folyamatosan gyűjtik össze és szállítják el. A temetőbe látogatók közül ugyanis nem mindenki veszi a fáradságot, hogy a szemétgyűjtőig elvigye az elhervadt virágokat, sokan valahol félúton lerakják azokat.