Az oltás a gazdikat is védi

Állatorvosnál. Adassuk be kedvencünknek a betegségek elleni védőoltásokat!
Állatorvosnál. Adassuk be kedvencünknek a betegségek elleni védőoltásokat! - © Fotó: dreamstime
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Számos súlyos vagy halálos kimenetelű állatbetegség megelőzhető védőoltással.

A vakcina szeretett kedvencünk egészségének megóvása mellett saját egészségünk védelmét is szolgálja. Annak érdekében, hogy segítsünk minden régi és új gazdinak eligazodni az állategészségügy világában, összegyűjtöttük a leggyakoribb kisállatbetegségeket, amelyekre minden gazdának ügyelnie kell – olvasható Váradi Adrienn, a témával foglalkozó szakember sajtóközleményében.

– A veszettség, amely mind a kutyák, mind a macskák számára halálos kimenetelű, az embert is érintheti. A vírus a vadon élő állatokról terjedhet át házi kedvenceinkre. Mivel a veszettség gyógyíthatatlan, és küzdeni ellene kizárólag megelőző oltással lehet, ezért annak beadása kutyáknak kötelező, a macskák részére is kiemelten ajánlott. Európa az oltásnak köszönhetően biztonságos veszettség szempontjából.

Emberekre is átterjed

Egy elterjedt bakteriális megbetegedés a leptospirózis, amely az emberre is veszélyt jelent. Akut veseelégtelenséget okozhat levertséggel, hányással és izomfájdalommal, de változatos klinikai tünetei alapján nehéz diagnosztizálni. A kór gyógyítható, de életveszélyes és halálos kimenetelű is lehet. A kutyák tünet nélkül is hordozhatják a kórokozót, számukra az oltás nagyon fontos – tudtuk meg.

A legveszélyesebb fertőző kutyabetegségek, mint a parvovírusos bélgyulladás és a szopornyica szintén megelőzhető oltással.

– A parvovírusos bélgyulladás talán az állattartók által legismertebb betegség. Tünetei közé tartozik a hányás és a súlyos hasmenés, amely különösen a kölykökre veszélyes. Annak ellenére, hogy a kórházban kezelt állatok túlélési aránya viszonylag magas, a kezelés komoly időbeli és pénzügyi ráfordítást igényel a gazdák részéről, mivel a kutya sok időt tölt kórházban, a szenvedéseiről nem is beszélve. A vírus igen ellenálló, és akár egy évig is képes túlélni a levegőn anélkül, hogy élő szervezetbe jutva más kutyákra nézve fenyegetést jelentene. A másik rettegett kutyabetegség a szopornyica, amely az esetek több mint 80 százalékában halálos. A megbetegedést láz, emésztési és légzési tünetek jellemzik, és későbbi fázisában idegrendszeri gyulladás is jelentkezhet. A fertőző betegség kortól, fajtától és egészségi állapottól függetlenül minden kutyára veszélyt jelent. Az oltottság magas aránya ellenére még mindig jelen van a betegség. Az előforduló esetek a lehetséges fertőzésveszélyre hívják föl a figyelmet.

Garanciális oltás

– Egyes állat-egészségügyi vállalatok garanciaprogramokat kínálnak bizonyos vakcinákra. A program támogatást és tanácsot nyújt az állattartóknak az optimális oltási folyamat megvalósításában. A megfelelő protokoll betartása mellett a háziállat a lehető legmagasabb szintű védelmet élvezi bizonyos, a legveszélyesebbnek számító betegségekkel szemben – tette hozzá Váradi Adrienn.

ÉM-DA


Oltással megelőzhető a macskanátha kialakulása
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Az influenzához hasonló a macskanátha, de súlyosabb következményekhez vezethet. Dr. Mátray Árpád állatorvos, a Kutyabajok és Macskabajok című könyv szerzője néhány fontos tudnivalóra hívta föl a figyelmet. „A macskanátha vírusos fertőző betegség, ami kezdetben ...

Illusztráció
Washington - Összefüggést találtak a kutatók a manapság népszerű, gabonamentes és hüvelyesekben gazdag kutyaétrendek egy része, valamint egy tápanyaghiányból eredő szívbetegség között - derült ki egy új tanulmányból. A davisi székhelyű Kaliforniai Egyetem szakemberei megállapították, hogy...