Az olaszok csaknem fele Berlusconi oktatási reformja ellen

Az olaszok csaknem fele ellenzi Silvio Berlusconi miniszterelnök vitatott oktatási reformját – derült ki a La Repubblica olasz napilap hétfőn közzétett felméréséből. A három legnagyobb szakszervezeti szövetség eközben csütörtökre általános sztrájkot hirdetett az általános iskolákat érintő változások ellen.

A La Repubblica olasz lap felmérésében az 1024 megkérdezett 47,2 százaléka ellenezte a reformot, 38,5 százalék viszont mellette voksolt. A javaslat elleni különféle demonstrációkat – tiltakozó felvonulásokat, szabadtéri órákat – 49,4 százalék támogatta.

A tervezett reform szerint az általános iskolákban egy osztályban csak egy tanár oktatna minden tárgyat, és a gyerekek is kevesebb időt töltenének a tantermekben. Berlusconi miniszterelnök kabinetje nyolcmilliárd euróval (2175 milliárd forinttal) kurtítaná az oktatásra szánt összeget három év leforgása alatt, a jövő évtől kezdve.

Szombaton a szervezők szerint két és fél milliós ellenzéki tüntetést tartottak Rómában a jobboldali kormány ellen. Sokan az oktatási reform miatt vettek részt a demonstráción.

Október 10-én is több ezer olasz diák vonult az utcákra Olaszország nagyvárosaiban, hogy tiltakozzon a kormány költségcsökkentéssel járó reform ellen.