Az olasz kormány megkapta a szenátusi támogatást az afganisztáni katonai szerepvállalás fokozásához

Az olasz szenátus kedden késő este újabb összegeket szavazott meg az afganisztáni katonai jelenlét támogatására. A törékeny olasz balközép kormánykoalíció ezzel kiállt egy kulcsfontosságú próbát a felsőházban. Egy hónapja ugyanis ugyanebben a kérdésben a koalíció elvérzett, és a kormányfő lemondásra kényszerült.

Most az új szavazásban Romano Prodi kormánya mellet 180-an szavaztak, ellene ketten, 132-en tartózkodtak. Körülbelül 20 ellenzéki kereszténydemokrata szenátor is a kormányt támogatta. A két ellenszavazó a koalíció két kommunista szenátora volt.

Egy hónappal ezelőtt Prodi a felsőházban éppen azért nem kapta meg a támogatást külpolitikájához, mert saját koalíciójából szembe fordult vele két kommunista szenátor. A kormányfő erre benyújtotta lemondását, amit az államfő nem fogadott el. A miniszterelnök – bizonyos engedményeket téve – ráncba szedte koalícióját, és mindkét ház bizalmi szavazásán megszerezte a többséget.

Miután a mostani szenátusi szavazáson a kormánykoalíció csak ellenzéki támogatással tudott győzni, nagyon valószínű hogy a jobboldal továbbra is nyomás alatt fogja tartani a római kormányt, és előbb-utóbb újra követelni fogja Prodi lemondását.

A kedd esti szavazás nemcsak Afganisztánra, hanem Olaszország összes külföldi katonai missziójára vonatkozott, de a kommunisták számára az afganisztáni békefenntartásban való trészvétel a legkényesebb kérdés. Olaszországnak csaknem 2 ezer katonája van Afganisztánban. A kormány most javítani akarja az afganisztáni katonák felszereltéségét, ehhez van szükség pótlólagos pénzre.