Az októberi hősökre emlékezik az ország

Vasárnap délelőtt negyed tízkor felvonták a Magyar Köztársaság lobogóját a budapesti Kossuth téren.

Az ünnepségen ott volt az öt közjogi méltóság: Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke.

Virágok a Nagy Imre-szobornál

Virággal emlékezett Nagy Imrére, az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírhalált halt miniszterelnökére az öt közjogi méltóság.

Sólyom László köztársasági elnök, Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, Gyurcsány Ferenc kormányfő, Holló András, az Alkotmánybíróság elnöke valamint Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke virágot helyezett a Nagy Imre-szoborhoz a budapesti Vértanúk terén – vasárnap délelőtt.

SZDSZ-koszorúzás bekiabálásokkal

Köszönet és megtiszteltetés, hogy ilyen emberek utódai lehetünk  - mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke vasárnap a rákoskeresztúri Új Köztemető 301-es parcellájánál tartott megemlékezésen. A megemlékezés végén egy 10 fős csoport kiabálni kezdett a pártelnök felé.

Kuncze Gábor beszédében azt mondta, hogy 1956 csatáit a 2005-ös csatákhoz hasonlítani szánalmas, viszont a 2005-ös csatákat az 1956-osokhoz mérni büszkeség. A pártelnök szerint 1956 ősze egy vágy volt, ami 1989-ben vált ígéretté, az azóta eltelt években pedig a politikusok azért dolgoznak, hogy ezt az ígéretet valóra váltsák.

A pártelnök beszéde után az SZDSZ-es politikusok és kormánytagok, valamint az összegyűlt körülbelül 100 fős tömeg megkoszorúzta a 301-es parcella síremlékeit. 

A beszédet és a koszorúzást végig figyelemmel követte – időnként kamerával is rőgzítette – egy 10 fős csoport. A megemlékezés végén aztán kiabálni kezdtek a távozó pártelnök felé, “Turul-madár” és “fúj-Kuncze” kiáltásokkal.

1956-ban a nemzet a becsületét szerezte vissza

Az MDF elnöke szerint ’56 üzenete a mai fiataloknak az, hogy vannak olyan küzdelmek amelyeket végig kell harcolni akkor is, ha “tudjuk, hogy az eredményét csak a gyermekeink és unokáink élvezhetik majd.” Dávid Ibolya Mátészalkán beszélt, vasárnap, az 1956-os forradalom évfordulóján.

A pártelnök elmondta: az ilyen harcok minősítik az embert, és adnak neki rangot. Ilyen küzdelmet vállalt mindenki 1956-ban és a nemzet így szerezte vissza a becsületét.

A pártelnök úgy fogalmazott: “a mártírok sírkövei elválasztanak élőket és holtakat, de összekötik mindazokat akik tanultak vagy tanulni akarnak egy bűnös történelmi korszak hibáiból és egy felemelő forradalom eredményeiből.”

Dávid Ibolya hozzátette: jövőre a forradalom 50. évfordulójára fogunk emlékezni. Ez pedig új fejezetet kell, hogy nyisson: egy olyan korszakot, amely lezárja ünnepléseinkben a széthúzást.

Gyurcsány és Hiller családi sétája

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, két fiával, és Hiller István szocialista pártelnökkel sétát tett a Duna korzón. >> Részletek

Orbán Viktor: változtatni kell

Orbán Viktor szerint 1956 egyértelmű és letisztult üzenete, hogy változtatni kell, mert változtatni jó. >> Részletek

1956-ban a demokrácia legyőzte a zsarnokságot

Gyurcsány Ferenc szerint a politikai önzés eltakarja mindazt, amire 1956 kapcsán büszke lehetne az ország. A miniszterelnök a budapesti Operaházban rendezett ünnepi előadáson beszélt. >> Részletek