Friss hírek

2009.10.02. 17:59

Már minden ötödik rajkai szlovák állampolgár

<p>Eddig több mint félezer szlovák állampolgár döntött úgy, hogy Rajkára költözik. Az ok rendkívül egyszerû, itt kintihez képest akár fél áron lehet házat, lakást vagy telket vásárolni. A betelepülõknek köszönhetõen a faluban már minden ötödik ember szlovák állampolgár.</p>

A falu fõutcáján egymást érik a szlovák rendszámú autók, az " Eladó ház " tábla pedig szlovák nyelven hirdeti a gazdára váró ingatlanokat. Rajkán már minden ötödik ember szlovák állampolgár. A Független Hírügynökség által megkérdezetteket nem zavarják a betelepülõk.

"Közvetlen környezetemben, pár házzal odébb mind szlovák van, a szembeszomszédom is az, de semmi gondom nincs velük " - mondta Nagy Károlyné.

Magyarországon 25-30 százalékkal olcsóbbak a lakások, mint Szlovákiában, telket pedig már a kinti ár feléért is lehet kapni. Az egyik helyi ingatlanirodában naponta négy-öt szlovák állampolgár érdeklõdik eladó lakás vagy telek után. A tulajdonos szerint amióta Szlovákiában bevezették az eurót, tovább nõtt a kereslet a rajkai ingatlanok iránt.

"Inkább az olcsóbbakat keresik, a kis lakásokat, ami még kijön 10 millió forintból, ilyeneket Pozsonyban lehetetlen kapni, ezért csábítóak" - mondta Rusó Miklós ingatlanközvetítõ.

Ráadásul autóval Pozsony is alig negyedórára van Rajkától. A szlovákok a faluban laknak, dolgozni azonban a szlovák fõvárosba vagy környékére járnak. Bár a betelepülõk nem Magyarországon adóznak adóznak, a polgármester örül az új lakóknak.

"A gyermekeiket jó néhányan - akik egyébként nem tudnak magyarul - a helyi óvodába, bölcsõdébe járatják. Rövid idõn belül a gyerekek meg fogják tanulni egymás nyelvét, talán szokásait is, ami a békés egymás mellett élést segíti" - mondta Bazsó Lajos, Rajka polgármestere.

Miközben a szlovákok száma folyamatosan nõ, magyar egyre kevesebb lakik a faluban. Az itt élõk közül ugyanis sokan - kihasználva az óriási keresletet - jó pénzért eladták házaikat és máshová költöztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!