Az ókori bölcs tudta

Az ókori bölcs tudta
© Illusztráció: getty images
Semmi sem állandó, csak a változás maga. Az ókori görög filozófus, Hérakleitosz ismert gondolata jól példázza, hogy milyen utat járhat be egy ember élete során. Racskó Tibor jegyzete.

Évekkel ezelőtt egy, a mostanihoz hasonló terjedelmű jegyzetemben arról értekeztem, hogy miért nem tartom fontosnak a házasságot. A következőképpen fogalmaztam: Ha nekem bárki megígéri, hogy attól leszek jó apa és társ, hogy aláírok egy papírt, akkor azonnal megteszem.

Egy gyermeknek azonban nem feleségre és férjre van szüksége, hanem édesanyára és édesapára. Ezt az állításomat most is fenntartom.
Ám itt bejön a képbe az ókori bölcs. Aki tudta, hogy az embert folyamatosan érik az impulzusok, amelyek nem maradnak következmények nélkül. Ma már úgy gondolom, hogy bár a házasság nem biztosítéka az örök szerelemnek és boldogságnak, mégis magasabb szintű összetartozást feltételez. Megéltem magamban azt a folyamatot, ami ezt mondatja velem. A házasságra éretté kell válni. Lelkileg, szellemileg, mentálisan, morálisan egyaránt.

Hogy kinek mikor jön el ez az érettség, az változó. Nekem negyvennyolc évembe került. Rájöttem, ha egy adott helyzetet végérvényesnek ítélve végleg lezárunk, megfosztjuk magunkat a valóságtól.

Racskó Tibor
hirdetés


hirdet�s