Az OEP akár szerződést is bonthat a betegeket szabálytalanul ellátó egészségügyi szolgáltatókkal

Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) a jövőben akár fel is bonthatja egy-egy tevékenységre a finanszírozási szerződést azokkal a kórházakkal, szakrendelőkkel, egészségügyi szolgáltatókkal, amelyek nem az előírások szerint látják el a betegeket – többek között ez is szerepel azok között a törvénymódosító javaslatok között, amelyeket múlt héten fogadott el a kormány, és amelyeket Székely Tamás egészségügyi miniszter ismertetett a keddi kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány által most elfogadott módosítások 4 egészségügyi törvényt érintenek. Többek között az egyik leglényegesebb változtatás az lesz, hogy az egészségügyi szolgáltatók között a kapacitásokat évente felülvizsgálják és újraosztják. A járóbeteg szakellátásoknak is lehetőségük lesz fejleszteni a kapacitásaikat, mivel egy bizonyos óraszámot országosan meghirdetnek. Ezen kívül az uniós programokra is lehet majd pályázniuk a szakrendelőknek.

A miniszter beszámolt arról: az OEP a folyamatos kapacitás-kihasználások ellenőrzése alapján tesz évente javaslatot az újraelosztásra. A pénztár javaslatához a Regionális Egészségügyi Tanács módosításokat fűzhet, a végső döntést azonban az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat regionális szervei hozzák meg.

Az OEP-et a jelenlegi 19 megyei szervezet helyett 7 regionális biztosítóvá alakítják. Az átszervezés Székely Tamás szerint nem jár majd létszámcsökkentéssel, ugyanis amennyi ember felszabadul a regionalizálás miatt, körülbelül annyit felvesznek ellenőrnek. Ugyanis az egészségügyi intézmények erősebb és gyakoribb ellenőrzésekre számíthatnak.

Ha a vizsgálat során kiderül, egy kórház sebészete például nem a szabályoknak, a protokolloknak megfelelően látja el a betegeket, akkor erre a tevékenységre az OEP akár felbonthatja a finanszírozási szerződést is. Ebben az esetben az ellátásra kötelezett megyei önkormányzat dönti el, hogy átadja-e a sebészeti ellátást egy másik önkormányzatnak vagy megnevez egy másik szolgáltatót.

Módosítják a gyógyszerekre vonatkozó törvényeket is. Például az Alkotmánybíróság döntését figyelembe véve azt tervezik, hogy visszaállítják a gyártók által az orvoslátogatók után fizetendő díjat. Ez a díjbevétel évi 10 milliárd forintot hozhat az egészségügyi alapnak. A miniszter bejelentette azt is, hogy a hasonló hatóanyagokat tartalmazó készítmények közül most olyanok is bekerülnek a tb által finanszírozott körbe, amelyek korábban nem voltak ott. Így a betegek olcsóbban juthatnak hozzá azokhoz a megszokott gyógyszereikhez, amelyeket eddig teljes térítési díjért vehettek csak meg.

Doktori cím jár ezután a gyógyszerészeknek is, ha a törvénymódosítást a parlament elfogadja – jelentette be Székely Tamás. Egyszerűsítik a közgyógyellátásban beszerezhető készítmények és eszközök kihirdetését is: a jövőben ehhez elegendő lesz az OEP határozata és nem kell ezen kívül még miniszteri rendeletet is alkotni róla.

Székely Tamás semmilyen érdemi megoldást nem kínál az egészségügy valós problémáira – reagált a kormányszóvivői tájékoztatóra Szijjártó Péter. A Fidesz szóvivője szerint a módosító javaslatok nem alkalmasak arra, hogy az ezen a területen lévő pénztelenséget és a kormány ámokfutása miatt bekövetkezett működési zavarokat orvosolják. Szijjártó Péter azt mondta: az egyik legfontosabb megoldást az jelentené, ha megszüntetnék az egészségügyi szolgáltatók finanszírozási korlátozását, az úgynevezett teljesítmény volumenkorlátot, amely a szóvivő szerint “embertelen, szakmaiatlan és felesleges”.