Az NHH elégedett az Eurotarifa hazai bevezetésével

Összességében pozitív a kép az Eurotarifa magyarországi bevezetésével kapcsolatban – mondta el a Független Hírügynökségnek a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke szerdán. Az uniós rendelet szerint a csökkentett barangolási díjakat legkésőbb szeptember 30-ig kell biztosítaniuk a mobilszolgáltatóknak az ügyfelek számára. A T-Mobile és a Pannon augusztus 29-től vezeti be a csökkentett árakat, míg a Vodafone csaknem egy hónappal korábban, augusztus 1-től teszi elérhetővé az Eurotarifát. A hatóság ugyan még nem ismeri az európai adatokat, de azt pozitívan értékelik, hogy a hazai szolgáltatók nem várják ki a legvégső határidőt.

A bevezetés határideje mellett az ár is fontos szempont. Pataki Dániel szerint a mobilcégek ugyan betartják a rendeletet, de lehet, hogy sokan mégis csalódottak azzal kapcsolatban, hogy a szolgáltatók egységesen, a rendelet által maximált tarifát alkalmazzák. Idén már biztosan nem alakul ki árverseny ezen a területen – mondta az NHH elnöke. Az uniós tagállamokból indított hívásokért percenként 144 forintot kell majd fizetni, míg egy hívás fogadásáért 70,8 forintot számítanak fel a hazai szolgáltatók.

Egy kisebb probléma merült fel a Vodafone-nal kapcsolatban – mondta Pataki Dániel. A roaming-rendelet kimondta, hogy az ügyfeleket legkésőbb július 30-ig kell tájékoztatni a csökkentett tarifák mértékéről és bevezetés határidejéről. A Pannon és a T-Mobile ezt időben megtette, a Vodafone azonban egy napot csúszott vele – közölte az NHH elnöke. A hatóság ugyanakkor értékeli, hogy ez utóbbi szolgáltató csaknem egy hónappal korábban teszi elérhetővé a kedvezőbb díjakat az ügyfelei számára, ezért nem kell komoly szankciókkal számolniuk.Sporthírek